latinica  ћирилица
31/03/2017 |  09:31 ⇒ 11:28 | Аутор: РТРС

Вучић: Сви Срби су исти, не постоје "босански Срби"

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да су Срби из Србије и БиХ исти Срби и да не постоје "босански Срби", као што не постоје ни "хрватски Срби".
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

- То је географска одредница одакле је тај Србин, а ми смо исти Срби - поручио је синоћ Вучић гостујући на телевизији Хепи, и додао, да се он сам највише осјећа као "Србин из Босне" са обзиром да му отац води поријекло из БиХ.

Он је подсјетио да је током постојања усташке државе /НДХ/ установљен термин "хрватски Србин", да је стога и измишљена хрватска православна црква, те да је тим процесом, између осталих, руководио загребачки надбискуп Алојзије Степинац кога хоће, након што је беатификован, да прогласе за свеца.

Вучић је рекао да Срби знају шта су њихови национални и државни интереси и подсјетио да је током прошлогодишње комеморације у Градини послао поруку да Срби никада више неће дозволити да им се понови ни "Бљесак", ни "Олуја".

- Никоме не пријетећи желимо да сачувамо мир и никада нећемо дозволити било какву агресију какву је вршио НАТО 1999. године - рекао је Вучић и додао да то више не може да се догоди захваљујући политичкој и економској снази Србије.

Каже да ће Србија у годинама које долазе јачати своју војну снагу и да Срби не желе ништа него да остану свој на своме, да никоме не сметају, да имају унутрашњу стабилност и да се хвале економским растом, као и пријатељима у Русији, Кини, али и ЕУ.

У осврту на ситуацију у БиХ, Вучић је рекао да Срби са Бошњацима морају да живе у миру и да је то његова политика.

Он каже да је свјестан да је предсједник Републике Српске Милорад Додик изложен већим притисцима и да га разумије.

Вучић је овом приликом рекао да мисли да је бар мало заслужан што ЕУ није увела санкције Додику.

- Ја сам се тада срео са њемачкомм канцеларком Ангелом Меркел. Морам да признам да ме је она питала шта мислим и навела да је увијек Република Српска крива, да је Додик крив. Ја сам рекао да је то једностран приступ и да то напросто не води рјешењу. Рекао сам и Американцима да мислим да је то лоше - истакао је Вучић.

Он каже да је доказ да је бар мало допринио томе, што се шефица ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини састала са предсједником Додиком, што "није мала ствар".

Вучић је указао да су српске службе својевремено упозориле званичнике у Српској да се иза социјалних нереда у дјелу Федерације БиХ крије намјера промјене свих социјалних олигархија и стварање унитарне БиХ.

- Постојала је намјера да то искористе у политичку акцију прављења унитарне БиХ. Они који су то организовали добро су знали зашто - рекао је Вучић.

Извор: СРНА