latinica  ћирилица
01/04/2017 |  13:36 | Аутор: РТРС

Кина забранила браде и покривање лица у покрајини Синкјанг

Кина интензивира борбу против онога што сматра вјерским екстремизмом у својој западној покрајини Синкјанг, у којој живи 10 милиона муслимана, јавља Си-Ен-Ен.
Полиција Кине (Фото:  pinterest.com) -
Полиција Кине (Фото: pinterest.com)

Најновије мјере које су излистане у новом закону против екстремизма ступају на снагу у суботу, а услиједиле су након низа корака предузетих у циљу јачања надзора у региону, међу којима су одузимање пасоша и обавезни локатори у аутомобилима.

Нови закон, који је објављен на регионалном новинском порталу који припада покрајинској управи, забрањује између осталог заговарање или пропагирање екстремистичких идеја, покривање цијелог лица или присиљавање других да то чине, промоцију вјерског фанатизма пуштањем браде или бирањем имена на абнормалан начин, недозвољавање дјеци приступ државном образовању, објављивање, скидање или читање чланака, публикација и аудио-видео материјала екстремистичког садржаја.

Закон не објашњава детаљно ове мјере нити дефинише шта је "абнормално", али Чајна Дејли, државни дневни лист на енглеском језику, наводи да ће дуге браде бити забрањене "јер се сматра да оне промовишу екстремизам".

Како пише Си-Ен-Ен, разлог за увођење ових мјера су стотине убистава у Синкјангу током посљедњих неколико година, за које влада сматра да су почињена од стране терориста инспирисаних вјерским екстремизмом, те напади изван ове покрајине који се повезују с турском мањином Ујгурима, попут напада у Пекингу 2013. године у ком је погинуло пет особа и на жељезничкој станици у Кунмингу 2014. године, у којем је погинула 31 особа.

Извор: Аваз