latinica  ћирилица
02/04/2017 |  10:00 | Аутор: РТРС

Данас парламентарни избори у Јерменији

У Јерменији се данас одржавају први парламентарни избори, од када је измјиењен устав којим су проширена овлашћења парламента и премијера.
Јереван (Фото: wikimedia.org/Serouj Ourishian) -
Јереван (Фото: wikimedia.org/Serouj Ourishian)

Према предизборним анкетама води Републиканска партија Јерменије, премијера Сержа Саргсјана, а тесно иза ње је блок предвођен бизнисменом и једним од најбогатијих људи у земљи Гагиком Царукијаном.

Очекује се и да ће националистичка Дашанкцутјин партија и још двије странке ући у парламент.

Критичари сматрају да су измјене устава дио напора Саргсјана да задржи контролу у земљи када оде с власти 2018. када му истекне мандат и не буде више имао права да се кандидује.

Ако његова странка буде контролисала парламент он би могао да буде именован за премијера када напусти предсједничко место.

Мећутим, 62-годишњи Саргсјан који је на челу земље од 2008, одбацио је ове наводе и рекао да су уставне реформе одобрене на референдуму 2015, корак ка јачању демократије.

"Поставили смо себи задатак да направимо корак ка развоју демократије европског типа и јачању демократских институција", рекао је Саргсјан.

Уставне промјене које треба да ступе на снагу када истекне Саргсјанов мандат предвиђају углавном симболичка овлашћења за предсједника земље, који ће од тада бити биран у парламенту, а не гласовима народа.

Јерменија осећа посљедице економске блокаде Турске која подржава свог савезника Азербејџан у сукобу са Јерменијом око области Нагорно-Карабах.

Јерменија је такође члан економског и безбједносног савеза под вођством Москве и домаћин је једне руске војне базе.

Извор: Бета