latinica  ћирилица
02/04/2017 |  19:13 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Гласање у Бањалуци- Додик искористио своје бирачко право (ВИДЕО)

На изборима за предсједника Србије гласало се у Генералном конзулату Србије у Бањалуци и Амбасади у Сарајеву. Бирачка мјеста отворена су у 7 часова, а до 18 часова, гласало је 86,4 одсто бирача. Гласачко право искористио је и предсједник Српске, Милорад Додик.
Додик гласао у Бањалуци - Фото: РТРС
Додик гласао у БањалуциФото: РТРС

Право гласа на подручју Бањалуке имао је 721 гласач. Међу њима и предсједник Републике Српске, Милорад Додик, који је први пут од када има и држављанство Србије, искористио своје бирачко право.

"Надам се да ће Србија наставити путем додатног развоја и стабилности, да буде једна од најважнијих земаља у региону у погледу стабилизације и мира. Мислим да је ово начин на који Србија показује своје демократско лице, укљученост у савремене токове", рекао је предсједник Српске Милорад Додик.

У Генералном конзулату гласали су и бивши предсједник Српске Рајко Кузмановић и потпредсједник Народне скупштине Ненад Стевандић. Србија ће добити новог предсједника, али су очекивања бирача остала иста.

"Очекујем да Србија настави да корача напријед. Само да буде боље студентима, и запослења више и нама пензионерима мало веће пензије. Очекујем само да испуне оно што су нам обећали. Искрено се надам да ће овај за кога сам гласала ако побиједи испунити оно што је рекао", рекли су грађани које је РТРС затекао на гласачком мјесту.

Свим бирачима који су из здравствених разлога били спријечени да гласају, као и старим и изнемоглим, било је омогућено да то ураде у својој кући.

"На основу неких ранијих искустава и с обзиром да ли лијеп дан, очекујем да ће излазност када је ријеч о Бањалуци, бити већа од 90 одсто", истакао је за РТРС Радослав Илић конзул и предсједник Бирачког одбора.

Бира се и у Српској амбасади у Сарајеву. На бирачком списку налази се 151 држављанин Србије.

"На сваки изборима очекујемо да ће после бити боље, тако и ја очекујем од ових да че нам бити боље, е сада видјећемо шта ће бити. Ово је за нас Србе у БиХ и Републици Српској велика част да гласамо и очекујем да ће Србија наставити да корача напријед", говоре гласачи у амбасади у Сарајеву.

"Ја сам увјерен ко год побиједи да неће мијењати пуно политику када је ријеч о региону. И даље ће се тежити да Србија буде фактор стабилности и помирења и да одржава добросусједске односе", истакао је амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић.

Бирачка мјеста затворена су у 20 часова.