latinica  ћирилица
03/04/2017 |  08:19 | Аутор: РТРС

Римско царство пало због најезде комараца

Одавно је познато да је маларија харала и у античко доба, али најновија студија научника Хендрика Поинара са Универзитета Мекмастер у Канади доказала је да је маларија била у најмању руку један од неколико кључних фактора пада Римског царства.

Поинар и његови сарадници трагали су за ДНК траговима узрочника маларије плазмодијума у остацима костију и зуба 58 одраслих особа и дјеце из римског доба.

Узорке су сакупили на античким гробљима из доба Рима на локалитетима Изола Сакра, Велија и Вагнари у Италији. Ријеч је о особама које су умрле у првом, односно трећем вијеку нове ере.

Упркос томе што је била ријеч о потрази ДНК микроорганизама у остацима људских тијела старих скоро 2.000 година, научници су успјели да изолују трагове Plasmodium falciparuma, узрочника изузетно опасног облика болести Malaria tropica.

Међутим, научници нису трагали напамет. Нешто раније, трагови маларије откривени су у посмртним остацима неколико дјеце.

- У старом Риму, као и у старој Грчкој, постојали су писани записи о болести која по симптомима врло подсјећа на маларију - рекла је за СПОН Стефани Марсинијак из Центра за античку ДНК.

О сумњивој болести која је честа у мочварним подручјима, писао је још Хипократ. О епидемијама маларије постоје докази чак и из старог Египта, а трагове маларије у двјема египатским мумијама старим 1.500 година пронашао је прије неколико година и један њемачки научник.

Данас заправо више није питање да ли је маларија харала и античким свијетом, већ колико жестоко.

- Проузроковала је много смртних случајева у старом Риму - рекао је за СПОН Поинар, један од научника који сматра и то да је маларија, коју преносе комарци, заправо временом ослабила Римско царство.

Могуће до тог нивоа да је допринијела његовој пропасти.