latinica  ћирилица
04/04/2017 |  07:23 ⇒ 05/04/2017 | 20:01 | Аутор: РТРС

Додик: Полиција Српске створена и расла упоредо са Републиком (ФОТО/ВИДЕО)

Република Српска обиљежила је Дан полиције и 25 година Министарства унутрашњих послова. Поручено је да је полиција-синоним борбе за права и слободу српског народа.
Свечана академија - Фото: РТРС
Свечана академијаФото: РТРС

Поводом Дана полиције Републике Српске, у Банском двору је одржана свечана академија, којој су присуствали предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић, предсједник НСРС Недељко Чубриловић, министри у Влади Српске, директор Полиције Српске Дарко Ћулум, те министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић и министар одбране Србије Зоран Ђорђевић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, обраћајући се присутнима на академији, рекао је да је Полиција Српске створена и расла упоредо са Републиком Српском и да је показала своју одлучност да брани и гради Републику.

- Полиција Републике Српске служи на понос грађанима Српске и мени као предсједнику и свим институцијама Српске - навео је Додик, додавши да посао полицајца није нимало лак, да то није само занимање већ и начин живота.

Свечана академија (Фото: РТРС)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је полиција Републике Српске синоним борбе српског народа за његова права, као и да је она једно од основних обиљежја државе.

- Републику Српску која има своју територију, народ и ефективну власт као што је полиција данас доживљавамо као државу, која је спремна да организује и одбрани слободан живот који има. Неки неће да нас признају и не дају нам међународно признање, али то не значи да ми то нисмо - рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик

Предсједник Српске је истакао да је "слобода српског народа увијек била важна и везана за то да Срби овдје имају државу, а полиција несумњиво једна од основних обиљежја државе".

- Полиција је једна од ефективних власти и то јесте критеријум који никада није промијењен још од давне 1933. године прошлог вијека када су се утврђивали критеријуми за формирање и признање државе - рекао је Додик на свечаној академији у Бањалуци, поводом обиљежавања 4. априла, Дана полиције и 25 година МУП-а Републике Српске.

Додик је навео да су након потписивања Дејтонског споразума насиљем, одлукама високих представника, одузимане, премјештане или организоване мимо Устава више институција, као што је Сипа и друге институције на нивоу БиХ.

- Неки су покушавали да одузму Српској оно што јој несумњиво припада, а то је безбједност - нагласио је Додик.

Он је рекао да ни у једном уставном акту БиХ безбједност није лоцирана на нивоу БиХ, већ на нивоу ентитета.

- Свједок сам тога да је годинама полиција од неких који су долазили овдје да нам креирају систем била одређена за нестанак, односно да се одрекнемо надлежности над полицијом - истакао је Додик.

Он је рекао да су тада сви актуелни политичари из Српске знали ако се то учини да се губи Република Српска јер је у том тренутку полиција Републике Српске била животно везана за чињеницу има ли Републике или нема - ако има полиције Српске има Републике Српске или супротно.

- Полиција Републике Српске је синоним борбе српског народа за његова права. Ми нисмо освајали та право, већ смо их добили Уставом БиХ, Уставом Републике Српске и Дејтонским мировним споразумом- напоменуо је Додик.

Додик је рекао да Република Српска жели да то право упражњава и не жели да се одрекне своје слободе, истичући да је полиција Републике Српске гаранција слободног живота српског народа на овим просторима.

"Не желимо да нам наметну полицијске структуре и организације са нивоа БиХ као надлежне и као доминантне јер су оне вануставне. Одлучни смо да одбранимо све оно што је наше право, али немојте очекивати да ћемо се због неких далеких циљева, њима знаних, одрећи полиције и Републике Српске и наше слободе", истакао је Додик.

Додик је подсјетио на 782 припадника МУП-а Републике Српске који су дали своје животе за стварање Републике Српске и њену слободу.

Он је рекао да је полиција Републике Српске створена и расла упоредо са Републиком Српском и показала своју одлучност да брани народ и Републику Српску.

- Након рата изграђивана полиција Републике Српске извршавала је све обавезе у складу са Уставом и законом и данас служи на понос свим грађанима, мени као предсједнику и свим институцијама Републике Српске", закључио је Додик, додајући да посао полицајца није нимало лак, да то није само занимање већ и начин живота.

Министар унутрашњих послова Драган Лукач, рекао је да се на данашњи дан сјећамо припадника Полиције Српске који су страдали бранећи своју земљу.

- Данас се сјећамо 782 припадника који су дали своје животе за слободу Републике Српске. У знак захвалности за њихову жртву откривен је централни споменик у Бањалуци. Они никада неће и не смију бити заборављени и сваке године ћемо им одавати почаст - рекао је Лукач.

Министар Драган Лукач (Фото: РТРС)

Лукач је истакао да полиција Српске данас прославља 25 година рада и постојања, честитајући овај важан дан запосленима у МУП-у. Посебну захвалност Лукач је изразио предсједнику Републике Српске Милораду Додику наводећи да је предсједник увијек Министарству унутрашњих послова пружао максималну и безрезервну подршку.

У име породица погинулих полицајаца, министар је захвалио предсједнику на урученим одликовањима.

Поводом обиљежавања 4. априла, Дана полиције Републике Српске и 25 година републичког Министарства унутрашњих послова /МУП/, ресорни министар Драган Лукач уручио је златни знак полиције представницима МУП-а Србије, Аустрије, Словеније, Шведске, Италије, те представнику Федералног истражног бироа.

У име МУП-а Србије, златни знак полиције примио је министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић, који је данас у Бањалуци присуствовао свечаностима обиљежавања Дана полиције Републике Српске.

Припадницима МУП-а Републике Српске додијељена су признања за стручно и професионално вршење повјерених послова и задатака, исказану упорност и храброст у расвјетљавању тешких кривичних дјела, као и за активности у вези са другим безбједносним догађајима и пословима из дјелокруга њиховог рада.

Златни знак полиције додијељен је Бранку Раци и Ђорђи Шебезу из Полицијске станице Бањалука, те Горану Павловићу из Полицијске станице Бијељина.

Сребрни знак полиције додијељен је начелнику Одјељења за борбу против тероризма и екстремизма Бранки Ћургуз из ЦЈБ Добој, те криминалистичком полицајцу из Полицијске станице Гацко Миљану Мирићу.

Већем броју припадника МУП-а Републике Српске уручене су захвалнице за запажене резултате у раду.

Лукач је поновио да обавезе МУП-а Српске остају исте као и до сада, а то су борба против организованог криминала, корупције и тероризма у нашој земљи.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да полицијске структуре и МУП представљају важан сегмент развоја Републике Српске.

"Једна од тема која увијек заокупља пажњу Владе је безбједност. Ми знамо да се безбједност не може унапређивати уколико нема адекватних структура", оцијенила је Цвијановићева.

Она је честитала Дан полиције и захвалила свим припадницима МУП-а који су дали своје животе да би данас постојала Република Српска, као и онима који годинама показују опредијељеност да са осталим институцијама раде на јачању Републике Српске.

"Влада је, знајући колика је важност безбједности и њеног очувања, претходних неколико година имала значајна улагања и наставићемо у наредном периоду да улажемо у ову област јер знамо да од тога зависи стабилност Републике Српске", поручила је Цвијановићева.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић честитао је Полицији Српске 25 година рада на заштити Републике Српске.

- Између Српске и Србије постоји једна нераскидива веза. Србија и Република Српска имају блиске, братске односе, а посебно мјесто заузима сарадња министарстава унутрашњих послова - навео је Стефановић, којем је додијељена Златна значка Полиције Републике Српске.

Лукач и Стефановић (Фото: РТРС)

Стефановић је навео да је циљ полиција Србије и Српске да заштите грађане, те одрже мир и стабилност у региону.

Он је, говорећи о опасностима тероризма, подсјетио присутне на терористички напад 2015. године у Зворнику, али се осврнуо и на недавни терористички напад у Санкт Петербургу. Рекао је да грађани Српске и Србије могу рачунати на заштиту оба МУП-а, и Српске и Србије.

Поред борбе против тероризма, министар унутрашњих послова Србије је подсјетио да су главни циљеви два МУП-а борба против организованог криминиала и корупције, који су у посљедње вријеме попримили ванрегионалне размјере.

Стефановић је навео да полиције Српске и Србије свакодневно размјењују важне информације, а све у циљу безбиједности грађана.

Поручио је да Српска у Србији има великог парнера и пријатеља.

Поводом Дана полиције и 25 година МУП-а Српске у Бањалуци је данас откривен и освештан централни споменик за 782 полицајца који су погинули у одбрамбено-отаџбинском рату, те служен парастос и положени вијенци.

Споменик испред зграде МУП-а Српске, открили су предсједник Српске Милорад Додик, министар унутрашњих послова Драган Лукач и Ивана Лиздек, кћерка Миле Лиздека, полицајца који је погинуо у априлу 1992. године на Врацама у Сарајеву.

Дан полиције-откривен централни споменик

Вијенце на споменик положили су министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић, премијерка Српске Жељка Цвијановић, директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум, делегација НСРС, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Зоран Ђерић, представници Савјета министара БиХ, делегације БОРС, Савеза логораша, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, војни аташе Руске Федерације у БиХ и представник града Бањалука.

Откривању споменика присуствовали су потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, чланови Владе Српске, министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, министар безбједности Драган Мектић, представници организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, чланови породица погинулих припадника МУП-а и грађани Бањалуке.

Прије откривања споменика, на платоу испред зграде МУП-а био је постројен свечани вод полиције Српске, чији је командант предао рапорт предсједнику Републике, а потом је војни оркестар Министарства одбране Србије интонирао химе Републике Српске "Моја Република" и Србије "Боже правде".

Поводом Дана полиције, у свим Центрима јавне безбједности широм Републике Српске служени су парастоси и положени вијенци код споменика полицајцима погинулим у отаџбинском рату. Начелник ЦЈБ Бањалука Жељко Спасојевић рекао је да је помен служен за 252 погинула припадника овог центра поводом Дана полиције Српске и 25 година МУП-а Српске.

 - Ми, а и будуће генерације, нећемо никад заборавити погинуле саборце који су дали животе за стварање Републике Српске - поручио је Спасојевић.

Бањалука: Обиљежавање Дана полиције- парастос (Фото: СРНА)

Служењу парастоса испред сједиша ЦЈБ Бањалука присуствовали су, осим припадника Центра, породице погинулих бораца и многобројни грађани Бањалуке.

У Дервенти су положени вијенаци и прислужене свијеће код спомен-обиљежја 10 погинулих полицајаца. Вијенце и цвијеће положиле су породице погинулих полицајаца, начелник општине Милорад Симић, командир Полицијске станице Бранко Грабовац и предсједник Борачке организације Дервента Боро Добриловић. Послије полагања вијенаца организован је пријем у просторијама Полицијске станице.

Служењем парастоса погинулим припадницима полиције Републике Српске и полагањем вијенаца и прислуживањем свијећа на спомен-обиљежје погинулим полицајцима у згради ЦЈБ Приједор завршене су вишедневне активности обиљежавања Дана полиције у овом центру.

Помоћник начелника ЦЈБ Приједор Миле Добријевић рекао је да је ово само један од редовних годишњих помена у част 74 припадника полиције који су свој живот дали у одбрамбено-отаџбинском рату за изградњу Републике Српске.

Приједор: Обиљежавање Дана полиције (Фото: РТРС)

- То је једна од дужних почасти које дајемо нашим погинулима које никад нећемо заборавити. Нека им је вјечна слава и хвала - нагласио је Добријевић.

Припадници ЦЈБ Добој положили су цвијеће и минутом ћутања одали почаст за 127 погинулих припадника овог центра у протеклом рату. Замјеник начелника ЦЈБ-а Добој Ненад Стевановић рекао је да су 102 припадника активног и резервног састава и 25 припадника Специјалне бригаде полиције Републике Српске дали живот за мир, слободу и благостање.

Добој: Обиљежавање Дана полиције (Фото: СРНА)

Припадници полицијских станица у саставу ЦЈБ Источно Сарајево обиљежили су Дан полиције и 25 година МУП-а Српске одавањем почасти погинулим припадницима полиције и полагањем цвијећа на спомен-обиљежја.

Припадници Полицијске станице Источно Ново Сарајево и Борачке организације Источна Илиџа положили су вијенце на спомен-обиљежје погинулим припадницима полиције у Источном Новом Сарајеву и код спомен-обиљежја Зорану Цвијетићу, првом начелнику Центра служби безбједности Сарајевско-романијско-бирчанске регије, који је погинуо 1994. године у Лукавици од снајперског хица испаљеног са брда Мојмило. У спомен-соби у Полицијској станици Источно Ново Сарајево прислужене су свијеће за погинуле припаднике полиције.

Источно Сарајево: Обиљежавање Дана полиције (Фото: СРНА)

Предсједник Борачке организације Источна Илиџа Горан Шеховац рекао је да је Источно Сарајево свето мјесто одакле су кренули и војска и полиција у одбрану свог народа.

Припадници Станице јавне безбједности Пале положили цвијеће на спомен-обиљежја погинулим припадницима полиције. Начелник СЈБ Пале Радован Шаренац рекао је да је током ратних дејстава од 1992. до 1995. године погинуло осам припадника полицијске станице Пале.

Представници Полицијске станице Соколац посјетили су гробља на пет локација, прислужили свијеће и положили цвијеће на спомен-обиљежја припадницима полиције погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату.

Представници Полицијске станице Соколац посјетили гробље (Фото: СРНА)

ЦЈБ Бијељина обиљежио је Дан полиције полагањем цвијећа на спомен-обиљежје и одавањем почасти за 14 погинулих припадника овог центра у протеклом рату. Замјеник начелника ЦЈБ-а Бијељина Јовица Василић истакао је да су поузданост, чврстина, одговорност и професионализам обиљежили рад полицајаца Републике Српске у претходних 25 година.

Бијељина: Обиљежавање Дана полиције (Фото: СРНА)

Припадници Полицијске станице Шамац положили су вијенце на Централном тргу, те запалили свијеће на Споменику погинулим припадницима полиције у отаџбинском рату за које је служен парастос.

У Броду је испред зграде Полицијске станице служен парастос за 12 полицајаца који су погинули у одбрамбено-отаџбинском рату. Цвијеће и вијенце положиле су породице погинулих полицајаца, те представници локалне Борачке организације, општине, Полицијске станице Брод.

Брод: Обиљежавање Дана полиције (Фото: СРНА)

Парастосом и полагањем вијенаца на споменик погинулим припадницима полиције Републике Српске данас је у Центру јавне безбједности /ЦЈБ/ Зворник обиљежен 4. април - Дан полиције Републике Српске.

Парастос је служио свештеник Раде Тешић, док су цвијеће положили чланови породица погинулих припадника полиције Републике Српске, замјеник начелника Центра јавне безбједности Зворник Александар Васиљевић са сарадницима, те друге делегације.

Обиљежавању Дана полиције присуствовали су градоначелник Зворника Зоран Стевановић, замјеник градоначелника Бојан Ивановић, представници зворничких установа и предузећа, те запослени у ЦЈБ Зворник.

Зворник - Обиљежен Дан полиције

У Прњавору су прислужене свијеће и положено цвијеће код спомен-обиљежја шесторици погинулих полицајаца у протеклом рату. Помену су, осим припадника Полицијске станице, присуствовали чланови породица погинулих припадника полиције, представници локалне власти и општинске Борачке организације.

Прњавор: Обиљежавање Дана полиције (Фото: СРНА)

Извор: РТРС/СРНА

Дан полиције- 25 година МУП-а Српске
Фото: РТРС

Дан полиције- 25 година МУП-а Српске
Фото: РТРС

Дан полиције- 25 година МУП-а Српске
Фото: РТРС

Дан полиције- 25 година МУП-а Српске
Фото: РТРС

Дан полиције- 25 година МУП-а Српске
Фото: РТРС

Дан полиције- 25 година МУП-а Српске
Фото: РТРС

Дан полиције- 25 година МУП-а Српске
Фото: РТРС

Дан полиције- 25 година МУП-а Српске
Фото: РТРС

Дан полиције- 25 година МУП-а Српске
Фото: РТРС

Дан полиције- 25 година МУП-а Српске
Фото: РТРС

Дан полиције- 25 година МУП-а Српске
Фото: РТРС