latinica  ћирилица
04/04/2017 |  15:18 | Аутор: РТРС

Кинези праве мегалополис у коме ће живјети 130 милиона становника

Кинези ће направити мегалополис у коме ће живјети 130 милиона становника и саобраћајно га повезати тако да се са краја на крај тог огромног града може доћи за један час.
Пекинг (Фото: beijingupdates.com) -
Пекинг (Фото: beijingupdates.com)

У састав тог мегалополиса ушли би градови Пекинг, Тиањин и дијелови провинције Хабеи, као и нови град који ће ускоро почети да се гради.

Ријеч је о новом граду у специјалној економској зони названој "Ново подручје Xионган", који би требало да заузима површину три пута већу од највећег града у САД, Њујорка.

Службене владине агенције саопштавају да ће нови град смањити притисак на аутомобиле преоптерећеном Пекингу, у којем живи 22 милиона становника.

Након најаве изградње новог града, цијене некретнина дословно су се удвостручиле у једном дану, преносе локални медији и свјетске агенције.

Интерес за некретнине био је толики да је кинеска Влада прогласила привремену забрану куповине, иако то није спријечило илегалне трговце да и даље мешетаре.

Влада је већ одобрила 36 милијарди долара за градњу 1.100 километара нових жељезничких линија у три године, које би требало да чине основу транспортног система новог мегалополиса који је назван Јинг Јин Ји, а у који ће ући и Хинган када буде направљен.

Дугорочно је планирана изградња 24 градске линије /до 2050. године/, а њих осам до 2020. године. Циљ је да се са било којег краја будућег града на други крај може доћи у року од сат времена.

Извор: СРНА