latinica  ћирилица
04/04/2017 |  15:59 ⇒ 16:21 | Аутор: РТРС

Орбановци изгласали "закон за гашење Сорошеве школе"

Посланици Фидеса мађарског премијера Виктора Орбана одобрили су приједлог закона о образовању за који критичари тврде да се односи на универзитет Џорџа Сороша.
Виктор Орбан - Фото: ТАНЈУГ
Виктор ОрбанФото: ТАНЈУГ

Приједлог закона модификује правила која регулишу функционисање 28 страних универзитета у Мађарској.

Како наводи АП, Централноевропски универзитет (ЦЕУ) тврди да приједлог закона директно утиче на њега и да би могао да доведе до његовог затварања.

Орбан, некадашњи Сорошев стипендиста, критички је настројен према милијардеру поријеклом из Мађарске, оптужујући га да жели да утиче на мађарску политику.

Прошле недјеље он је рекао да је ЦЕУ "варао" јер није имао кампус у држави поријекла и јер је издавао дипломе које су признавали и Мађарска и САД, на тај начин имајући неповратну предност у односу на локалне институције.

Стејт департмент, бојни академци и универзитети изразили су подршку ЦЕУ, који је основан 1991. и тренутно га похађа 1.400 студената из 108 држава.

Нацрт закона од владе Мађарске и САД захтијева да се договоре о новим условима за пословање универзитета у наредних неколико мјесеци.

Уколико договор не би био спроведен, ЦЕУ би добио забрану уписивања нове генерације студената од 1. јануара 2018. и морао би за заустави све образовне активности 2021. године.

Извор: Танјуг