latinica  ћирилица
07/04/2017 |  14:07 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Додик и Цвијановић: Закон о акцизама биће усвојен већ наредне седмице (ВИДЕО)

Након што је сет закона који су услов за нови аранжман с ММФ-ом добио подршку у Дому народа БиХ, поново је на потезу Представнички дом БиХ.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Предсједник Српске Милорад Додик и премијерка Жељка Цвијановић сматрају да ће исти закон бити усвојен у вандредној процедури, већ почетком наредне седмице у Представничком дому БиХ.

Додик је рекао да су делегати СНСД-а били на сједници Дома народа, као што су били и на Представничком дому, јер је то у интересу Републике Српске да се побољша финансијско стање на рачунима за ауто-путеве, путеве, пољопривреду и здравство.

Премијерка Цвијановић је мишљења да још може бити исплаћена друга транша ММФ-а јер је засједање Извршног борда директора у Вашингтону заказано за крај априла.

Жељка Цвијановић

Савјет министара БиХ на телефонској сједници је усвојио нови приједлог закона о акцизама БиХ који је, затим усвојен и у Дому народа. За предсједника Милорада Додика недопустиво је да неко Савјету министара телефонским путем говори шта да ради.

Упркос томе, поручује да ће делегати СНСД-а и у свим заједничким институцијама БиХ, увијек штитити интересе Српске и зато ће за овај закон гласати и у Представничком дому.

"Ми смо ушли у Представнички дом зато што је то у интересу Републике Српске зато што желимо да побољшамо финансијске ставке на рачунима дирекције за путеве, аутопутеве. Овим ћемо повећати и за пољопривреду и здравство тако да ће сви бити у плусу 10 -20 милиона и то је разлог зашто ми тамо улазимо", изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Измјенама Закона о акцизама у БиХ, акцизе на гориво се повећавају за 15 пфенига по литру док се измјенама и допунама Закона о систему индиректног опорезивања и Закона о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода, предвиђа да се приходи од повећаних акциза издвајају на намјенски подрачун за изградњу путева и ауто-путева.

Додик је истакао да пољопривредници неће имати штету од повећања акциза на гориво, јер ће аграрни буџет бити појачан за додатних 10 милиона. Поручује да СНСД никада не би спријечио да у Српску дођу додатни приходи, за разлику од СДС-а који има идеју да у Српску ништа не дође.

"Нисам ја направио критеријум расподјеле од 33 одсто за Републику Српску, није логично да имате 49 одсто територије, а 33 одсто прихода. То је неко други урадио, али ја то не могу да промијеним”, напомиње Додик.

Додик каже да у Представничком дому постоји већина која ће нови закон о акцизама усвојити наредне седмице.

Премијерка Жељка Цвијановић је мишљења да је нови приједлог закона суштински другачији од првобитног којим је Савјет министара покушао да прескочи многе важне кораке у заједничком одлучивању. Ипак, вјерује да има довољно времена како би се испунили сви услови за аранжман с ММФ-ом.

"Не слажем се с чињеницом да се оволико чекало .То су закони који су требали да буду усвојени и није се смијело догодити да се примакнемо оваквим роковима али стиће се уколико се у наредним данима све ураду, аранжман ће остати жив, а ако не неће. Састанак борда директора је крајем априла и мислим да се може стићи", каже Цвијановићева.

Са или без ММФ-а, предсједник Додик каже да Српска побољшава своје финансијске могућности и да има појачану наплату јавних прихода, да није презадужена, али да су понекад присутни проблеми с ликвидношћу.

Велика права која су дата многим категоријама становништва неће бити укинута. Редовно ће бити исплаћиване и плате и пензије, поручио је предсједник Додик.