latinica  ћирилица
07/04/2017 |  15:48 ⇒ 17:29 | Аутор: РТРС

Забиљежен пораст обољелих од депресије, око пет одсто становништва са овим проблемом (ВИДЕО)

Свјетска здравствена организација данас обиљежава Дан здравља. Ове године тема је депресија као нарастајући проблем становништва.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Депресија је један од водећих узрока многих болести и у Српској и БиХ. Према подацима из извјештаја Свјетске здравствене организације из 2015. године, од депресије у Босни и Херцеговине пати сваки 20. становник, што значи да је овај проблем у БиХ израженији у поређењу са свјетским просјеком. Код нас, баш као и у свијету, ова болест чешће погађа жене него мушкарце.

Прошле године у Републици Српској због депресије помоћ је потражило око 10.000 грађана, а ратни војни ветерани најчешће су подложни овој болести. Грађани Српске истичу да је сиромаштво, незапосленост и стрес главни разлози развоја депресије.

У Републици Српској нема истраживања које би дало цјеловиту слику стања менталног здравља грађана. Љекари истичу да је разлог томе што многи грађани не траже стручну помоћ када дође до проблема.

"Одређени број људи се никада и не појави са захтјевом да им се помогне па нажалост таква стања заврше и фатално", каже Душко Миловановић директор Дома здравља Бијељина.

Подаци Свјетске здравствене организације нису охрабрујући када је у питању Босна и Херцеговина. 

Процјене СЗО из 2015 за БиХ нешто су изнад просјека, приближно 1 од 20 особа има проблем депресије", рекао је Борис Ребац из Свјетске здравствее организације, канцеларија у БиХ.

"Отприлике 5 одсто становништва има ове тегобе, посебно су ризичне групе младих у адолесценцији и стрији изнад 65 година", напомиње Милан Латиновић из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске

Акцијом бесплатног мјерења шећера у крви у организацији Удружења дијабетичара регије Бирач "Диабета" у Зворнику је обиљежен 7. април - Свјетски дан здравља.

Осим контролисања, грађани су упознати са основним карактеристикама и посљедицама болести.