latinica  ћирилица
08/04/2017 |  09:09 ⇒ 20:55 | Аутор: РТРС

Додик на слави патријарха Иринеја: Однос Српске и СПЦ базиран на поштовању (ВИДЕО)

Предсједник Републике Милорад Додик присуствује слави Лазарева субота патријарха српског Иринеја.
Додик у Београду - Фото: СРНА
Додик у БеоградуФото: СРНА

 Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Београду да је однос Републике Српске и Српске православне цркве базиран на поштовању и уважавању, без отворених питања.
"Наши односи су на најбољем могућем нивоу, нема ниједно отворено питање и у том погледу развијамо односе. Ми у Републици Српској имамо отворени дијалог са СПЦ и претходних дана имали смо важно разговоре у вези са образовањем", рекао је Додик, који присуствује слави Његове светости патријарха српског Иринеја - Лазареве суботе.

Он је истакао да је улога СПЦ данас веома важна, као и да је она своју друштвену улогу одредила на прави начин.

"СПЦ изван политичких процеса остварује своје мисију, која је оно што је право одређење Цркве, шири вјеру, образовање, бави се хуманим пословима и ми то треба да подржимо. Оно што желимо да видимо, а то је и опредјељење СПЦ, да се образовна и хумана функција Цркве појача", рекао је Додик новинарима у Београду.

Додик је напоменуо да је Република Српска протеклих деценија изградила значајан број нових цркава "које су ембрион око којих се развија образовна функција у домену школског образовања, али би требало и у домену предшколског образовања".

Предсједник Српске је истакао да му је част да данас буде у Београду на слави српског патријарха, те напоменуо да и патријарх долази на његову славу.