latinica  ћирилица
08/04/2017 |  09:25 ⇒ 10/04/2017 | 19:05 | Аутор: РТРС

Филм о Радовану Караџићу сутра на Мећавнику

Документарни филм режисера Драгана Елчића под насловом "Радован - Повик иза зидова тамнице", који представља ексклузивну причу о првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, биће приказан на новинарској пројекцији сутра на Мећавнику.
Београд: Филм "Радован-Повик иза зидова тамнице" - Фото: СРНА
Београд: Филм "Радован-Повик иза зидова тамнице"Фото: СРНА


У биоскопу на Мећавнику пројекција почиње у 12.00 часова, а предвиђена је и конференција за новинаре.

На новинарској пројекцији, као и премијери филма која је предвиђена у уторак, 11. априла, у Београду, специјалан гост ће бити Николај Бурљајев, глумац, редитељ и професор, с обзиром на то да је филм увршћен у програм фестивала "Златни витез".

Филм је лична исповијест иза зидова тамнице у тренуцима пресуде на 40 година затвора, али и прича о Караџићевом скривању, начину хапшења и његовом изручењу Хашком трибуналу.

Елчић је Срни раније изјавио да је најважније што је основа за документарни филм, у трајању од 90 минута, настала из пера првог предсједника Републике Српске.

Продуцент филма Бранислав Окука навео је да је ријеч о дугометражном документарном филму чији је циљ стварање ванвременског остварења које ће остати у насљеђу будућим нараштајима као дио српске историје и традиције.

"На овај начин желимо да ставимо на пијадестал патриотизам и усмјереност истинским православним вриједностима једног малог народа, зарад његовог очувања и интегритета", рекао је Окука Срни.

Он поручује да на тим темељима треба да се настави даље вођење српске политике, да се унутрашњим деструктивним политичким дјеловањем и личним интересима не би доводио у питање опстанак српског народа, који је кроз историју показао да је бројно мали, али велики по храбрости, истрајности и истинској љубави према отаџбини.

Љубивоје Тадић, који у филму глуми Радована Караџића, рекао је раније да зна да ће филм о Караџићу за многе бити контроверзан, али да је "лидера Републике Српске глумио због овог и оног свијета".

Филм је рађен у продукцији Удружења "Част отаџбине" из Београда.

Међународни кривични трибунал за бившу Југославију подигао је 1995. године оптужницу против Радована Караџића. Караџић је био у бјекству од 1996. године до 21. јула 2008. године када је ухапшен у Србији.

Филм "Радован-Повик иза зидова тамнице" биће премијерно приказан у Центру "Сава" 11. априла, са почетком у 20.30 часова.