latinica  ћирилица
10/04/2017 |  10:48 ⇒ 15:57 | Аутор: РТРС

Трнинић посјетио градилиште моста на Дрини на локацији Братунац-Љубовија (ФОТО)

Радови на изградњи моста на Дрини између Љубовије и Братунца биће завршени до краја маја ове године након чега слиједи изградња приступних саобраћајница и царинских терминала.
Неђо Трнинић у Братунцу - Фото: РТРС
Неђо Трнинић у БратунцуФото: РТРС

Истовремено, током наредне године биће реконструсана комплетна дионица регионалнног пута Дрињача-Братунац и Братунац-Скелани чиме ће ово подручје, како је истакнуто на састанку локалног руководства и делегације Министарства саобраћаја и веза, добити нови привредни замајац.

Изградња конструкције новог моста приводе се крају, урађено је свих осам носећих стубова и више од 90 одсто остале конструкције.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је да се радови на изградњи моста одвијају предвиђеном динамиком и да се очекује да ће Дрина бити премошћена почетком маја.

- Драго ми је да се поштује динамика о физичкој изградњи моста и премоштавања Дрине. Са директором Путева Републике Српске и замјеником директора Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове разговарали смо на лицу мјеста о приступном путу мосту, који ће се градити по предвиђеној динамици - рекао је Трнинић.

Директор Путева Ненад Нешић најавио је да ће ово предузећа, осим изградње приступне саобраћајнице мосту на Дрини, реализовати и пројекат санације комплетног регионалног пута Дрињача-Братунац-Скелани укупне вриједности око пет милиона КМ.

Ту дионицу су данас обишли Трнинић и Нешић са сарадницима и увјерили се у стање и неопходне захвате на том путу.

- Тај пројекат биће финансиран од средстава Свјетске банке у оквиру програма Хитне санације од поплава. У току је израда пројекта, а након обезбјеђивања потребних дозвола, до краја године ћемо изабрати извођача радова - рекао је Нешић и најавио да ће почетком 2018. године почети радови на санацији тог пута.

Пројектант Александра Наумовић из Саобраћајног института из Београда, који је пројектовао мост Братољуб, изјавила је да су интензивирани радови на премошћавању ријеке Дрине и да је остало уређење обала.

- На крају смо овог посла и очекујем да ћемо почетком маја заједно прећи преко новог моста - рекла је Наумовићева поручивши да ће сви уговорени радови на градњи моста бити завршени до краја августа.

Она је навела да је Влада Србије обезбиједила четири милиона евра за изградњу овог моста укупне дужине 227 метара, са прилазним саобраћајницама и граничним прелазом на лијевој обали.

Неђо Трнинић у Братунцу

Братуначки начелник Недељко Млађеновић оцијенио је да ће се изградњом новог моста створити услови за привлачење инвеститора и бржи развој ове локалне заједнице.

Послије обиласка градилишта Млађеновић је разговарао с делегацијом коју је предводио министар Трнинић о активностима у вези за реконструкцијом регионалног пута поред Дрине и проблемима ове локалне заједнице када је ријеч о инфраструктури.

Изградња моста

Регионални пут Дрињача-Братунац-Скелани дужине 70-так киломатара и нови мост два су најважнија пројекта у општини Братунац у посљедњих педесетак година. Тиме ће ово погранично подручје добити бољу комуникацију са Србијом и остатком Српске и гранични прелаз који је укинут 2010. године.