X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
10/04/2017 |  12:13 ⇒ 11/04/2017 | 10:04 | Аутор: РТРС

Почела испорука регресираног горива пољопривредницима у Српској (ВИДЕО)

Пољопривредним произвођачима у Српској, почела је испорука регресираног дизел-горива. То је посебно обрадовало семберске пољопривреднике.
Регресирано гориво - Фото: РТРС
Регресирано горивоФото: РТРС

Свако од 35.000 регистрованих пољопривредних газдинстава, пријављивањем сјетвених површина, остварује и право на регресирано гориво које је обезбиједила Влада Српске као помоћ у прољећној и јесењој сјетви.

Пољопривредници од данас могу преузети 100 литара горива по хектару оранице чија цијена је за 60 фенига нижа од малопродајне. Влада Републике Српске за овај вид постицаја пољопривреди обезбиједила је 5,5 милиона КМ.

Регресирано дизел-гориво стигло је у право вријеме, на почетку сјетве. У укупним трошковима сјетве гориво је значајна ставка, каже Вељко Гојковић из Дворова који ће ове године обрадити 50 хектара ораница.

Гојковић је рекао да подстицај представља велику уштеду за пољопривреднике, с обзиром на високу цијену горива. Он напомиње да нити један трактор не може започети дневне радове без горива у вриједности од минимално 200 КМ.

На пумпама Нестро петрола гдје је најприје почела продаја регресираног горива одобрен је и додатни попуст пољопривредницима.

"Ми смо већ пету сезону главни партнер са Владом Српске. У имплементацији продаје регресираног горива и ове године у сезони 2017. купци ће моћи куповати регресирано гориво по цијени нижој од 60 фенинфа плус 10 фенинга попуст који обезбјеђује Нестро петрол", истакао је Драган Тришић, начелник Управе за малопродају "Нестро петрол" АД Бањалука.

Регресирана цијена, нижа за 60 фенига по литру, уз додатни попуст, велика је помоћ ратарима.

Војислав Деспотовић, пољопривредник из Криве Баре код Бијељине, напомиње да је регресирана цијена горива јефтинија за 70 фенинга у односу на регуларну цијену, корисна за све земљораднике.

У Републици Српској пријављене су сјетвене површине од 61.000 хектара, а за помоћ пољопривредницима у сјетви путем регресираног горива Влада је обезбиједила 5,5 милиона КМ. Ако буде потребе биће издвојена и већа средства.

"Са пресјеком од 7. априла, ажурирана је око 61.000 хектара ораница. За те површине сад дјелимо регресирано дизел гориво, с тим да пољопривредни произвођачи могу да оду до 15. маја у подручне јединице АПИФ-а и да се пријаве, како би могли да остваре право на то регресирано дизел гориво", потврдио је Зоран Малетић, помоћник министра пољопривреде Републике Српске.

Регресирану нафту пољопривредници ће моћи преузимати по потреби наредних мјесеци код регистрованих дистрибутера.