latinica  ћирилица
10/04/2017 |  21:07 | Аутор: РТРС

Шта се дешава ако се уринарна инфекција не лијечи на вријеме?

Ако се уринарна инфекција не лијечи, може доћи до њеног ширења из уринарног тракта на крвоток, па може доћи до системске инфекције која може чак и да угрози живот. А како долази од пецкања приликом мокрења до болести која је опасна по живот?
Бубрези (Фото: Thinkstock) -
Бубрези (Фото: Thinkstock)

Уринарна инфекција може да стигне до бубрега и изазове њихову инфекцију, па може дочи до слабљења њихове функције. Бубрежна инфекција може да продре у крвоток, што је, потенцијално, најгора посљедица до које може доћи. Срећом, то је релативно риједак случај.

Када се јави инфекција мокраћног система, наш имунолошки систем покушава да се бори против бактерија које су ушле у уринарни тракт, а то често не може сам. Ако имамо здрав имунолошки систем, тијело на инвазију микроорганизама одговара температуром, болом, непријатним осјећајем и честим одласком на тоалет. Мокрење је повезано са осјећајем пецкања. Када се јаве симптоми мокраћне инфекције, тијело сигнализира да му треба више од одмора и више течности.

Доктор ће преписати орални антибиотик који лијечи инфекцију и он је обично довољан за изљечење. Људи који пате од затвора чешће имају уринарне инфекције. Код неких пацијената инфекција се јавља због каменца у уринарном тракту, док неки људи имају генетску предиспозицију па чешће добијају инфекције.

Када се јаве симптоми, проблем би требало што брже ријешити. Превенција, прије свега, подразумијева узимање доста течности. Ипак, адекватан лијек, преписан од љекара, једини је начин за враћање у нормално стање.

Извор: Б92