latinica  ћирилица
11/04/2017 |  09:30 ⇒ 11:29 | Аутор: РТРС

Сарајевска (х)историја: "Агресија и геноцид" улазе у наставне планове школа

Представници српских удружења из Сарајева и Републике Српске упозоравају да намјера власти Кантона Сарајево да усвоје закон о основном и средњем образовању представља наставак ширења мржње и етничког чишћења Срба из Сарајева, јер предвиђа да наставни програми обрађују наводну опсаду Сарајева и "геноцид у Сребреници".
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Оснивач Демократске иницијативе сарајевских Срба Душан Шеховац истиче да, ако ће предавања садржавати само поглед Бошњака на поменуте догађаје, то ће бити наставак опсаде духа свих грађана БиХ и геноцид над могућношћу истине, помирења и мишљења.

"Ако ће у Сарајеву преносити лажи о 1.601 погинулом дјетету Сарајева, о којима уопште нема података, а заборавити 100 српске дјеце о којима постоје сви подаци, онда ће то бити лажна историја такозване опсаде Сарајева", рекао је Шеховац за "Глас Српске".

Он је додао да је и "мапа опсаде Сарајева" лажна, те да је низ неистина изнесено и када је ријеч о Сребреници.

"Ако ће говорити да је у том граду убијено више од 8.000 људи - то је лаж јер их неколико хиљада није убијено, већ је погинуло", поручио је Шеховац.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић упозорава да ће у случају усвајања предложених закона бити настављено етничко чишћење, а посебно у Сарајеву.

"Није нормално да у школе уводе учење непровјерених догађаја за које још нема историјске дистанце. Што се тиче Сребренице, нико не спори да је злочин учињен, али је питање броја страдалих", наводи Митровић.

У законским рјешењима раније упућеним у процедуру Скупштине Кантона Сарајево наведено је да "након правоснажних пресуда Хашког трибунала и других судова које третирају период рата у БиХ, наставни програми на адекватан начин треба да обраде и дио историје као што су опсада Сарајева и геноцид у Сребреници".

У уџбенику историје за основце у Кантону Сарајево уведеном од ове школске године наведено је да су "Срби извршили агресију на БиХ" и да је "Република Српска настала на геноциду у Сребреници".

Извор: СРНА