latinica  ћирилица
11/04/2017 |  12:30 | Аутор: РТРС

Претјерано излагање сунцу, опасност за појаву меланома

Дан Евромеланома обиљежава се 8. маја, а покренута је широка кампања на европском нивоу "Имате само једну кожу" како би се повећала свијест људи о могућим ризицима који могу да настану због претјераног излагања сунцу.
Меланом (илустрација) -
Меланом (илустрација)

Истраживање је показало да само 14 одсто Европљана поштује савјете за заштиту од сунца, иако је 91 одсто упознато са ризицима.

Према ријечима Лидије Кандолф Секуловић, неопходно је да се стално ради на подизању свијести о штетности свих активности које доводе до тамњења коже, као што су сунчање и одласци у соларијум, јер је доказано да то повећаа ризик од настанка рака коже.

Евромелнома наставља рад на иницијативи за забрану коришћења соларијума за млађе од 18 година, са циљем да се њихово коришћење у наредним годинама потпуно забрани.

Како је саопштила Евромеланома, рак коже се код 80 одсто пацијената дијагностикује у касној фази, када је далеко већи ризик од даљег ширења болести у лимфне чворове и унутрашње органе. Осим меланома, расте број обољелих и од других, 10 пута чешћих немеланомских карцинома коже, чији је настанак такође везан за излагање сунцу и вјештачким изворима УВ зрачења (соларијуми).

Извор: Б92