latinica  ћирилица
11/04/2017 |  20:20 ⇒ 21:51 | Аутор: РТРС

Паукови би могли да поједу све људе за годину дана

Вјероватно и не слутите да вас, у тренутку читања овог текста, неке очи посматрају из угла просторије у којој се налазите. А готово сигурно су тамо.
Најотровнији паук на свијету (Фото: arachnipedia.wikia.com) -
Најотровнији паук на свијету (Фото: arachnipedia.wikia.com)

То су очи паука, најпознатијег арахнида, који има незајажљив апетит. Поред тога, његова породица врло је бројна, па када бисмо на један кантар ставили све паукове свијета, њихова тежина била би 25 милиона тона (поређења ради, биомаса свих људи на Земљи се процјењује на око 287 милиона тона).

Међутим, ново истраживање које су објавили Мартин Нифелер и Клаус Биркхофер у часопису "Сајенс ов нејчер", показује да ти паукови годишње поједу између 400 и 800 милиона тона плијена, што значи да би без проблема могли да поједу комплетно човјечанство и да им остане мјеста за још хране.

Када би човјек тежак 100 кг јео количину хране, сразмјерну оној коју поједе један паук, требало би да сваког дана поједе око 10 килограма меса.

Да би дошли до тог открића, Нифлер и Биркхофер су се бавили софистицираним процјенама досадашњих открића којима је утврђено колико паукова живи на сваком квадратном метру тла на њиховим главним стаништима на свијету, као и просјечна количина хране коју могу да поједу паукови различитих величина за годину дана.

Раније студије су показале да је у неким стаништима, број паукова на једном квадратном метру простора 131 док у неким може да достигне и више од хиљаду јединки, на тој површини.

Иако сви ови подаци дјелују застрашујуће, треба имати у виду да распрострањеност паукова и њихова халапљивост, заправо иде наруку људима.

Наиме, пошто углавном једу друге бубе, то значи да имамо мање штеточина у баштама, мање комараца у двориштима и мање мува у кући.

Дакле, умјесто да их се плашимо, требало би да смо им захвални.

Извор: Вашингтон пост/Б92