latinica  ћирилица
12/04/2017 |  20:59 | Аутор: РТРС

Британке највише пију у трудноћи

Будуће маме из Велике Британије не прихватају савјет "да се треба избјегавати алкохол током трудноће", истичу научници.
Трудноћа - Фото: илустрација
ТрудноћаФото: илустрација

Истраживање спроведено у 11 Европских земаља на узорку од 7.905 жена показало је да чак 28,5 одсто жена из Велике Британије конзумира алкохол у трудноћи.

Љекари сматрају да алкохол треба избјегавати током трудноће, јер може озбиљно да утиче на развој бебе, повећа ризик од побачаја, привременог порођаја, ниске порођајне тежине и створи потешкоће при учењу. Иако се конзумирање алкохола у Француској и Пољској налази на истом нивоу са Великом Британијом, њихов проценат жена које пију алкохол у трудноћи је изненађујуће мањи.

- Могу постојати разлике у националним смјерницама, едукативним кампањама, родитељској бризи или односу према употреби алкохола, током трудноће - каже главни истраживач и професор Хедвиг Норденг из Норвешког Института за јавно здравље.

Послије Велике Британије, државе са највећим проценатом жена које пију у трудноћи су: Русија (26.5%) и Швајцарска (20.9%). Државе које су имале најмањи проценат су: Норвешка (4.1%), Шведска (7.2%) и Пољска (9.7%).

Жене које су признале да пију алкохол током трудноће су генерално старије, високо образоване и запослене. Такође, постоји велика шанса да су пушиле цигарете прије трудноће.

- Можемо претпоставити да су главни фактори социјални и културни - рекла је докторка Анђела Лупатели са Универзитета у Ослу.

- С једне стране женски ставови а са друге националне смјернице у вези са алкохолом, могу утицати на понашање трудница које пију алкохол - наводи она.

Извор: Б92