latinica  ћирилица
12/04/2017 |  22:25 | Аутор: РТРС

Грујичић: Не могу прихватити квалификацију да се у Сребреници десио геноцид

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић рекао је да се не може сложити са квалификацијом да се у Сребреници у јулу 1995. године десио геноцид.
Младен Грујичић - Фото: СРНА
Младен ГрујичићФото: СРНА

Грујичић је нагласио да поштује сваку жртву и да никада није негирао да се у Сребреници десио злочин, али да се не слаже са квалификацијом тог догађаја.

Он је указао да је Хашки трибунал у првим пресудама рекао да су погинуле 8.372 особе, у пресуди првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу било је 3.000 и нешто, па 5.000...

Грујичић каже да му није проблем да уђе у Меморијални центар у Поточарима јер саосјећа са свима.

Коментаришући то што је Организациони одбор и ове године поручио да сви који негирају геноцид нису добродошли, Грујичић каже да је очигледно да није добродошао свако ко има супротан став.

- Ћамил Дураковић никада није признао да је иједан Србин погинуо у Сребреници, није обишао ниједно српско стратиште, а могао је бити начелник Сребренице. Ни његови претходници нису учинили ништа од тога. Мене су васпитавали да не заборавим, али да опростим - рекао је Грујичић за Телевизију Н1.

Он је нагласио да не жели да се бави питањима која ће довести до раздора међу грађанима.

- Вјерујем да ће историја показати, али да ћемо ми из боље будућности гледати историју и прихватити је једноставније. Треба да се окренемо тренутној ситуацији, живим људима и њиховим животима - сматра Грујичић.

Он каже да су у Сребреници владале предрасуде о њему, створила се бојазан да ће се нешто десити, неко је очекивао да ће Бошњаци отићи, да ће ситуација бити кризна, а десило се потпуно супротно.

- Десило се да ме прихвате Бошњаци, као и Срби, као свог комшију, добронамјерног сусједа који живи ту са својом породицом и жели амбијент промијенити набоље - истиче Грујичиић.

Извор: СРНА