latinica  ћирилица
13/04/2017 |  17:07 ⇒ 14/04/2017 | 01:25 | Аутор: РТРС

Млади улични свирач плијени пажњу шетача Господске улице (ВИДЕО)

Није ријеткост да на улицама свјетских метропола пролазницима засвирају врхунски музичари. Бањалучане је ових дана одушевио Данило Анђелковић из Србије, који с факултетском дипломом свира на улицама широм Европе.
Данило Анђелковић - Фото: РТРС
Данило АнђелковићФото: РТРС

Шетајући бањалучком Господском улицом, Данило Анђелковић из Београда, композицијама које изводи на виолини, старој 80 година, већ данима плијени пажњу пролазника. Он сам истиче да је "донијети класичну музику на један савремен и популаран начин права ствар".

"Људи имају потребу за нечим вишим, лијепим, за нечим што је помало сакрално", истиче Анђелковић.

Са виолином, као најбољим пријатељем, и пасошем у руци, Данило је пропутовао многе европске земље. Каже да су за уличну свирку најприступачније Италија, Њемачка и Аустрија. Признаје да је таленат за виолину наслиједио од прадједа чије име носи.

"Ова виолина стајала је у орману неких 70 година, полупана, а онда када сам постао средњошколац, однијели смо је на поправак и од тада је свирам", каже Данило.

Земље Старог континента, којем и сами припадамо, имају традицију, навику и афинитет према култури, коју је потребно само мало подстакнути, сматра Данило.

"Оно што ми је било посебно лијепо десило се на граници. Цариник, када је ушао у аутобус, а ја сам јео нешто и на брзину вадио пасош, само је рекао „пријатно“, и широко се осмијехнуо“.

Ово му је прва посјета Републици Српској. Иако му је пасош испечатиран великим бројем земаља, признаје да љубазност народа коју је доживио у Српској није примијетио нити у једној земљи коју је обишао, што ће бити довољан мотив да својим камперским комбијем, у неком наредном периоду, обиђе и друге градове Републике Српске.