latinica  ћирилица
13/04/2017 |  18:44 ⇒ 21:54 | Аутор: РТРС

Зашто српски министри у Сарајеву минимизирају радикални ислам у БиХ? (ВИДЕО)

Има ли радикалног ислама у БиХ, и зашто се прикрива? Оно што негирају српски министри у Сарајеву, демантују подаци америчког Стејт Департмента и европских безбједносних служби.
Сарајево-зграда Савјета министара - Фото: РТРС
Сарајево-зграда Савјета министараФото: РТРС

Након што су федерални медији објавили да је министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак на питање европских парламентараца о радикализацији ислама, одговорио да је то ствар прошлости и да је ријеч о благом исламу, стиже саопштење из његовог кабинета. Кажу да министар никада није негирао опасност од радикализма и тероризма у БиХ, и да се све донације и активности усмјерене из арапских земаља, пажљиво прате.

"У том контексту, министар је рекао да је радикализација, у највећој мјери, увезена у БиХ, те да практиковање ислама у БиХ раније, прије рата, није било ни радикално ни насилно", стоји у саопштењу.

Рат је прошао, али је радикални ислам остао. Од краја рата, у БиХ су се десили случајеви Мостар, Коњиц, Витез, али и познатије Бугојно, Сарајево и Зворник. У БиХ још постоји пет организације које је Савјет безбједности УН означио као терористичке.

"Када томе додате пропагандну и маркетиншку кампању која стоји иза њих...То вам је оно што европске агенције називају босанском терористичком мрежом", истиче експерт за тероризам Џевад Галијашевић.

Због те мреже и одлазака њених држављана на сиријско ратиште, БиХ је на црној листи Стејт департмента.

"Током рата од 1992. до 1995. године у БиХ је допутовало пуно исламских бораца како би локалним муслиманима помогли у одбрани. Неколико стотина их је још активно у фундаменталистичким исламским организацијама и у великој мјери утичу на одређене сегменте живота муслимана у БиХ", пише у извјештају Стејт департмента.

Како и не би када су бошњачке власти послије потписивања Дејтонског споразума шаком и капом, муџахединима и арапским борцима дијелиле држављанства БиХ, као што су Ајман Авад, главни официр за безбједност одреда "Ел муџахедин", или Енам Арнаут. И страни званичници полако почињу да схватају у каквој су вези терористи и земље западног Балкана.

“ИСИЛ има званично усвојену пропагадну стратегију за овај регион. Западни Балкан је мета за регрутовање и кључна рута за улазак потенцијалних терориста у Европу”, рекао је још у марту амерички амбасадор у Београду Кајл Скот.

Волфганг Соботка, аустријски министар унутрашњих послова изјавио је прије неколико дана да у Аустрији "постоји једна већа група особа, отприлике 50-ак људи, можда и више, који су поријеклом из БиХ, али су се у Аустрији радикализирали".

И док поједини бх политичари негирају постојање тероризма, за то вријеме Европска полиција и службе безбједности земаља Европске уније, у стању су максималне узбуне. Због пријетње новим терористичким нападима, појачали су контроле и на границама.