latinica  ћирилица
14/04/2017 |  19:08 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

НАСА- Постоји живот на Сатурновом мјесецу (ВИДЕО)

Америчка свемирска агенција има нове доказе да постоји живот ван Земље - на Сатурновом мјесецу Енцеладу, као и на Јупитеровом мјесецу Европа. НАСА најављује да ће истраживања наставити.
Сатурнов мјесец - Фото: РТРС
Сатурнов мјесецФото: РТРС

НАСА је саопштила да је пронашла на Јупитеровом и Сатурновом мјесецу хидроген, угљен-диоксид и кисеоник што их увјерава да би тамо могао да постоји и живот какав познајемо на и Земљи. 
Откриће је направила сонда Касини која се налази у Сатурновој орбити већ 13 година.

"Хидроген би могао да буде потенцијална енергија за развој микроорганизама у сланим језерима", каже Линда Спилкер из НАСА-е.

НАСА повремено објављује да је пронашла живот и тако скреће пажњу да их не бисмо заборавили, јер постоји сумња у јавности да су били и на Мјесецу, јер ако јесу зашто то не понове, каже професор Велимир Абрамовић. 

"У ствари ми не можемо да кажемо открили смо живот, јер ми немамо дефиницију живота. Ако се НАСА бави истраживањем на Марсу, па на Јупитеру, па на Сатурну, они свуда траже воду, траже кисеоник. Траже облике живота и температуру који одговарају начину живота на земљи. Међутим, живот може бити заснован рецимо на силицијуму, може бити заснован на чисто свјетлосним структурама", каже професор Абрамовић.

НАСА је недавно саопштила и да је пронађено седам нових планета налик Земљи ван Сунчевог система, а на три од њих је могуће да има воде.

Очекују да у наредним деценијама буду откривени и докази да на њима постоји и живот. У ту сврху могла би да послужи и идеја да употријебе Сунце као масивни телескоп користећи ефекат познат под именом "гравитационо сочиво".