latinica  ћирилица
17/04/2017 |  09:59 ⇒ 13:26 | Аутор: РТРС

Потпредсједник САД: Више немамо стрпљења за Пјонгјанг

Потпредсједник САД Мајк Пенс поновио је данас на граници између Сјеверне и Јужне Кореје, дан након неуспјелог лансирања ракете Сјеверне Кореје, да је "ера стратешког стрпљења" са Пјонгјангом готова.
Мајк Пенс - Фото: AP
Мајк ПенсФото: AP

Док се пропагандна музика Сјеверне Кореје једва чула преко границе, он је саопштио да је предсједник САД Доналд Трамп дао до знања да неће говорити о јасним војним тактикама.

- Постојао је период стратешког стрпљења, али је ера стратешког стрпљења готова - рекао је Пенс.

Њему је ово прва станица на турнеји по Азији, која за циљ има да савезнике и противнике подсјети да Трампова администрација не окреће леђа региону.

Он је такође нагласио да САД ништа не искључују у преговорима са Сјеверном Корејом.

Вашингтон жели да постигне сигурност "кроз мирољубиве начине, кроз преговоре. Али све опције су на столу док стојимо раме уз раме са народом Јужне Кореје", рекао је Пенс у пограничном селу Панмунџом.

Он је нагласио да је веза између САД и Јужне Кореје јака и непромјенљива.

- Порука народа САД је да тражимо мир, али Америка је одувијек тражила мир кроз снагу и моја порука овдје и данас док стојим са САД снагама у Кореји и уз храбре војнике из Републике Кореје је одлучна. Народ и војска Северне Кореје не би требало да сумњају у одлучност САД да стоји крај својих савезника - рекао је Пенс.

Извор: Агенције