latinica  ћирилица
17/04/2017 |  14:20 ⇒ 18/04/2017 | 11:20 | Аутор: РТРС

На помолу нова криза у заједничким институцијама БиХ: Хрвати траже измјене Изборног закона (ВИДЕО)

На помолу је нови политички сукоб - сада између ХДЗ-а и СДА! Повод су измјене Изборног закона, које траже Хрвати.
Драган Човић и Бакир Изетбеговић - Фото: СРНА
Драган Човић и Бакир ИзетбеговићФото: СРНА

Предсједник ХДЗ-а Драган Човић не искључује могућност да се измјене Изборног закона нађу већ на наредној сједници Представничког дома , док лидер СДА Бакир Изетбеговић одговора да промјене изборног законодавства, неће проћи. Ако закон не прође, Хрвати пријете рушењем Савјета министара.

Кулминација политичке кризе у БиХ могла би бити у четвртак када је заказана сједница Представничког дома ПС БиХ. Поред сета тзв. акцизних закона , чије усвјање је неизвјесно, политички потрес првенствено у односима Хрвата и Бошњака изазваће измјене изборног законодаства које најављује ХДЗ-а БиХ.

"Имали смо једну завидну разину сагласности, а онда смо почели демантирати да смо се договорили. Да се не би више лагали и износили различите ставове, транспарентно ћемо у парламенту о томе причати", рекао је Човић.

Човић негира да ће посланици ХДЗ-а БиХ ускратити подршку закону о акцизама и сету пратећих закона, ако СДА не подржи њихове приједлоге за измјене изборног законодавства. На наводно уцјењивање, Бакир Изетбеговић одговара питањем Хрватима зашто блокирају ратификовање Споразума са ИЗ у БиХ.

"ХДЗ БиХ кренуо је једнострано у измјене, а то не може проћи. Када је у питању избор чланова Предсједништва ми смо говорили о Федерацији као 1 изборној јединици а они су раздвиојили на двије ми смо заинтересовани да се то ријеши у оквиру питања Сејдич Финци а ХДЗ је кренуо мимо тога" сматра предсједник СДА Бакир Изетбеговић.

"Уље на ватру" у односима СДА и ХДЗ БиХ долио је хрватски делегат у Дому народа ПС БиХ Марио Карамитић пријетњом да ће БиХ остати без Савјета министара ако СДА не прихвати хрватски приједлог изумјена Изборног закона и закона о Јавном РТВ систему.

"Неће нама Бакир Изетбеговић одређивати шта смијемо, а шта не смијемо да урадимо да бисмо обезбиједили равноправан положај хрватског народа у БиХ", нагласио је Караматић.

"Данас је лијеп дан и желим говорити о лијепим стварима, а изјава Карамитића то није. зато је не желим коментарисати", рекао је Изетбеговић.

Фискална политика озбиљно је нарушила парламентарну већину на нивоу БиХ, док измјене изборног законодавства пријете да је потпуно сруше. Питање је шта је сљедећи извор кризе у БиХ.