latinica  ћирилица
17/04/2017 |  20:44 ⇒ 21:24 | Аутор: РТРС

Сјеверна Кореја оптужила САД да стварају ситуацију нуклеарног рата

Изасланик Сјеверне Кореје у Уједињеним нацијама оптужио је данас САД да претварају Корејско полуострво у "највеће светско жариште" и стварају "опасну ситуацију у којој би нуклеарни рат могао да избије сваког тренутка".

Ким Ин Ријонг рекао је на конференцији за штампу данас у УН да су актуелне америчко-јужнокорејске војне вежбе највеће до сада организоване и да представљају "агресивну ратну вјежбу".

Он је рекао да су севернокорејске мере о јачању нуклеарних снага самоодбрамбене, да би се суочили са "опасном америчком нуклеарном пријетњом и уцјеном".

Северна Кореја спремна је да одговори "на сваки тип рата" који би покренуле САД, упозорио је изасланик Пјонгјанга у УН.

"Ако се САД усуде да изаберу војну акцију Народна Демократска Република Кореја спремна је да реагује на сваки тип рата који би жељеле САД", рекао је он.

Амерички потпредседник Мајк Пенс изјавио је данас током посјете демилитаризованој зони између Сјеверне и Јужне Кореје да је "ера стратешког стрпљења" са Сејверном Корејом завршена, изражавајући нестрпљење пошто Пјонгјанг не показује спремност да се одрекне нуклеарног оружја и балистичких ракета.

Извор: Бета