latinica  ћирилица
18/04/2017 |  11:27 ⇒ 13:17 | Аутор: РТРС

Изложба фигура од дрвета, рађених моторном пилом (ВИДЕО)

У Позоришту Приједор отворена је прва самостална изложба дрвених скулптура рађених моторном пилом, Приједорчанина Младена Стакића.
Фигуре од дрвета - Фото: РТРС
Фигуре од дрветаФото: РТРС

Изложба под називом "И дрво има душу" биће отворена до наредног викенда.

Приједорчанин Младен Стакић, прије три године, вјешто рукујући моторном пилом, урадио је прву скулптуру у дрвету – птицу, а онда је то постао његов најдражи хоби. Необичним примјерцима дрвета, како каже, пилом „даје облик и душу“. На првој самосталној изложби изложене су 23 скулптуре. Међу њима, најбројније су животиње, али и необични примјерци намјештаја, попут такозване „краљеве столице“.

- Кад сам одрадио прву скулптуру, прву птицу, видио сам да то није лоше и други експонати што сам радио све су бољи и лакше је и мени било, тако да сам дошао до изложбе. Ова три мјесеца интензивно сам радио око тих експоната, има ту великих ствари, столица, клупа, гдје је требало пуно одрицања. Столицу сам назвао "Краљева", радио сам је мјесец дана, каже Стакић.

Младен је самоуки умјетник. Иначе је бравар, запослен у "Жељезницама Српске", али и дугогодишњи умјетнички руководилац КУД-а "Козара" из Приједора. Израда скулптура, каже, доноси му душевни мир,а за сировину користи све што му дође под руку.

Меко дрво је најљепше за обраду – липа, бреза, јавор и тако. Радио сам од храста, радио сам од црне крушке, нагласио је Стакић. 

Младен је један експонат поклонио приједорском Позоришту, у чијем холу је постављена његова прва изложба, која ће бити отворена до наредног викенда.