latinica  ћирилица
18/04/2017 |  13:36 ⇒ 16:20 | Аутор: РТРС

Отворено писмо Срба и Јевреја: Не додјељујте награду човјеку који негира Јасеновац!

Представници јеврејске и српске националне мањине у Хрватској упутили су отворено писмо загребачком градоначелнику, предсједнику и одборницима Скупштине Града Загреба поводом приједлога да награду главног града Хрватске добије контраверзни режисер Јаков Седлар.

У отвореном писму, српски и јеврејски представници су горе именоване позивали да не прихватите приједлог Одбора за јавна признања и одбију додијелу наградуеГрада Загреба режисеру Јакову Седлару.

"Увјерени смо да Јаков Седлар због свог гласног, упорног и дубоког историјског ревизионизма ту цијењену награду не смије добити", наводи се у писму и истиче да су ревизионистички ставови нарочито присутни у његовом прошлогодишњем филму “Јасеновац – истина“, који је изазвао згражање овдашње и међународне јавности.

"У њему је концентрацијски логор смрти приказан као радни логор, у њему су умањене и обезвријеђене жртве Јасеновца, негиран Холокауст и геноцид почињен од стране усташког режима. Филм обилује фалсификатима и лажима, тврди да је прави логор смрти уистину настао тек након Другог свјетског рата, о чему не постоје никакви докази", истиче се у писму.

Додјелом награде Града, Скупштина би, наводе, показала своје слагање с таквим опасним ставовима и потакла јачање историјског ревизионизма, а Хрватску би сврстало међу оне у којима фашизам јача и забрињава цијелу демократску Еуропу.

"Одлука о награди доноси се тачно на дан када су усташе прије 72 године започеле уништавање Јасеновца и три дана прије обиљежавања пробоја преживјелих логораша. Искрено се надамо да она неће бити додијељена човјеку који тврди да тог концентрацијског логора заправо није било. То није само супротно историјским чињеницама, већ је супротно моралној обавези и историјској одговорности да се злочин таквих размјера и таквог карактера не заборави и не понови. Награђивање човјека без таква моралног осјећаја и без такве историјске одговорности неминовно ће бити схваћено као легитимирање оног што је законом забрањено - негирање жртава Холокауста и геноцида", истичу представници српске и јеврејске националне мањине у Хрватској.

Отворено писмо, које је упућено и на адресе хрватске предсједнице, премијера и предсједника Сабора потписали су Сања Табаковић, представница јеврејске националне мањине Града Загреба, Огњен Краус, предсједник Координације јеврејских општина у Републици Хрватској, Милорад Пуповац, предсједник Српског народног вијећа и Саша Милошевић, предсједник Вијећа српске националне мањине Загреба.

Зуроф: Награда Седлару увреда за све жртве

Центар "Симон Визентал" позвао је одборнике загребачке скупштине да одбаце приједлог да се награда Града Загреба додијели режисеру Јакову Седлару, јер он својим филмом "Јасеновац-истина" умањује усташке злочине у злогласном концентрационом логору Јасеновац. Из Центра упозоравају да Седларови покушаји да смањи број невиних Срба, Јевреја, Рома и хрватских антифашиста које су усташе убиле у Јасеновцу представљају увреду за све жртве и разлог за жестоку критику, а не награде.

У писму загребачким одборницима, овај центар изражава снажно противљење почастима које би требало да буду додијељене Седлару, који покушава да искриви историју Другог свјетског рата и Холокауста, преносе хрватски медији.

"У филму `Јасеновац - истина`, Седлар на нечувен начин покушава поново да пише историју НДХ, те да пориче ужасне злочине који су почињени у концентрационом логору Јасеновац", наводи се у писму које је потписао директор Центра Ефраим Зуроф.

Он додаје да Седларов рад "припада канти за смеће хрватске историје и не заслужује никакве похвале или признања".

Извор: Агенције