latinica  ћирилица
18/04/2017 |  17:56 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Афера Агрокор - радници забринути, јесу ли откази у бх. Конзуму почетак кризе и у БиХ? (ВИДЕО)

Да је криза у Агрокору очито заједнички проблем регије, ресорни министри из БиХ, Србије, Словеније и Црне Горе данас су то и званично признали. Зато ће се сутра у Београду састати како би умањили посљедице "прелијевање" кризе.
Конзум - Фото: РТРС
КонзумФото: РТРС

Право питање је ипак -да ли је криза већ захватила наше тржиште, с обзиром на то да је готово стотину радника бх. Конзума већ остало без посла.

40 у Бањалуци, 40 у Сарајеву, 5 у Мостару и још 5 у Грачаници – број је то радника бх. Конзума који је, у јеку Агрокорове кризе у Хрватској, остао без посла. Иако су из Конзума раније истицали да је разлог за то реорганизација пословница, званичну потврду за то нисмо добили. Из бх. Конзума, већ по устаљеној пракси, на упите у вези са кризом у Агрокору не одговарају.

"Они су искључиво везани са једном праксом коју ми у Синдикату трговине познајемо, не само из Конзума неко и из других тровинских ланаца, а то је да отворите један модеран центар, запослите раднике на одређено вријеме док је он атрактиван", рекла је предсједница Синдиката радника трговине БиХ Мерсиха Бешировић.

Да штете више не би било, власти у Федерацији још јуче су разговарале са добављачима Конзума. Из Привредне коморе Српске прошле седмице послали су позив домаћим добављачима да доставе износе које потражују од Конзума и његових кћерки-фирми.

"Ми ћемо у сарадњи са Владом Српске, односно надлежним министарствима врло брзо имати састанак са представницима Конзума, како бисмо изнијели све проблеме са којима се суочавамо, како би се дефинисале мјере у циљу заштите. Циљ свега је да наши добављачи наплате она потраживања која имају и према Конзуму и према Агрокору", изјавио је портпарол Привредне коморе Републике Српске Владимир Благојевић.

Када подаци буду комплетирани, и ресорни министар у Српској планира одржати сличан састанак. Могући сусрет са челним људима бх. Конзума најављује већ за четвртак.

"По нама би било корисније да смо ми на нивоу Савјета министара, министар вањске трговине да је позвао два ресорна министра из ФБиХ и Републике Српске да сједнемо и видимо да направимо одређену агенду радњи евентуално, иако не знамо финансијско стање у Конзуму", истакао је министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић.

 Након што је на "лекс Агрокор" Словенија одговорила с "лекс Меркатором" како би спријечила евентуално одлијевање новца према Хрватској, извјесно је да се регулаторна рјешења важу и на осталим тржиштима на којима послује Агрокор.