latinica  ћирилица
18/04/2017 |  19:14 ⇒ 19:23 | Аутор: РТРС

Како спасити "Тајну вечеру" од зуба времена?

Ремек-дјело Леонарда да Винчија, "Тајна вечера", осликано темпером на гипсу, које приказује Исуса и његове ученике за столом, још од настанка (1498) је у лаганом пропадању због осјетљиве технике у којој је урађено. .
"Тајна вечера" - Леондардо да Винчи - Фото: Getty Images
"Тајна вечера" - Леондардо да ВинчиФото: Getty Images

Највећа тржница италијанских прехрамбених производа, Итали одлучила је да се укључи у заштиту једног од најчувенијих призора обједовања.
 
Итали је открио медијима да ће финансирати нови систем прочишћавања ваздуха ради очувања "Тајне вечере".

Експериментални метод који је Да Винчи користио, уз влажност ваздуха у просторији као и чињеницу да је дјело једном било чувано и у затвору, допринијели су томе да боје рапидно блиједе. Све је поспјешено и микроскопском прашином коју стварају посјетиоци у доминиканском манастиру Санта Марија деле грације у Милану.

До сада су сви покушаји рестаурације били неуспјешни и тренутно је улаз ограничен на 1.300 посјетилаца дневно како би се  коначни нестанак фреске одложио што је могуће дуже.

Међутим, можда је трајно рјешење на видику. Представник за штампу Италија рекао је да је Министарство за културну баштину и туризам развило систем заштите, коју ће Итали радо да финансира.

Италијански истраживачки институти ИСЦР и ЦРН, Политехнички институт у Милану и Универзитет Милана, ујединили су снаге да створе механизам који ће пречишћавати око 10.000 кубних метара ваздуха у просторији са "Тајном вечером", што је скоро тростурко више у односу на тренутну количину ваздуха који се пречишћава.

Овај нови систем требало би да сачува Да Винчијево дјело за сљедећих 500 година, тврди Итали.

Инсталација би требало да буде завршена до 2019. године, када се обиљежава и 500 година од Да Винчијеве смрти.

Извор: Агенције