latinica  ћирилица
18/04/2017 |  21:31 | Аутор: РТРС

Петеру Хандкеу награда "Милован Видаковић"

Аустријском писцу Петеру Хандкеу вечерас је у Новом Саду уручена престижна књижевна "Милован Видаковић", коју додјељује Међународни фестивал прозног стваралаштва Прозефест.
Петер Хандке - Фото: ТАНЈУГ
Петер ХандкеФото: ТАНЈУГ

Награду је Хандкеу у Српском народном позоришту уручио министар културе Србије Владан Вукосављевић. Министар је истакао да је Хандке један од највећих писаца данашњице и да се његова величина огледа у томе што је он први крајем 20. вијека људску врлину дигао из прашине заборављених вриједности.

"Хандкеова из прашине подигнута застава људске врлине јесте оно што фасцинира у његовом делу и диже га на пиједестал највећег живућег писца данашњице", истакао је Вукосављевић.

Хандке је послије додјеле награде изјавио да је то његов "посљедњи званичан наступ у Србији".

"Ово је моја посљедња награда у Србији и уједно мој посљедњи званичан наступ. У Србији је прелијепо, али једном и том лијепом мора доћи крај", навео је Хандке.

Одговарајући на питање новинара зашто је ово његов посљедњи наступ у Србији, он је рекао да у Србији нема више коју награду да прими.

"Реците ми, је л` имате још неких награда за мене? Можда да добијем награду од београдског фудбалског клуба Партизан или дрес Црвене звезде?", нашалио се Хандке.

Одговарајући на питање да ли још у Европи доживљава неугодности због подршке Србији и Србима, он је одговорио да не зна које су то неугодности, а на подсјећање на догађаје из Осла пред добијање чувене Ибзенове награде због подршке Србији, он је рекао да су то били плаћени агитатори.

Према његовим ријечима, то су били подметнути фабриканти догађаја, нажалост, млади људи плаћени да га испровоцирају, али да он није насјео на те исфабриковане провокације.

Награда "Милован Видаковић" Хандкеу је уручена у оквиру свечаног отварања Међународног фестивала прозе "Прозефест".

Та награда установљена је у част Милована Видаковића, првог српског писца модерне прозе.

Извор: СРНА