latinica  ћирилица
18/04/2017 |  22:26 ⇒ 22:28 | Аутор: РТРС

Приједор- Концерт козачког ансамбла Иркутска застава

Пред препуном салом Позоришта Приједор вечерас је наступио ансамбл Иркутског градског театра народне драме Иркутска застава.
Приједор - ансамбл Иркустског градског театра - Фото: СРНА
Приједор - ансамбл Иркустског градског театраФото: СРНА

Ријеч је глумцима и редитељима овог театра, мајсторима извођења епских и лирских музичких бисера далеког Сибира, али и нових композиција у духу козачке фоклорне традиције.

Директор овог позоришта и депутат у Думи Иркутска Михаил Корнев истакао је да су чланови ансамбла веома радо кренули на пут дуг десетак хиљада километара како би упознали становнике братског града Приједора.

- Овдје смо дошли да пренесемо поруку градоначелника Иркутска Дмитрија Бердњиков са којим је град Приједор 2015. године потписао повељу о братимљењу. Можемо рећи и да смо ми прве ласте наше будуће сарадње упознавањем наше историје, економије, културе - рекао је Корнев.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић гостима је зажелио добродошлицу, истичући да је Приједор град отвореног срца који поштује своје пријатеље, а посебно побратиме.

- Осим тога што ћемо вечерас упознати њихову музику, ми ћемо им наредних дана бар дијелом представити нашу културу и историјске споменике којима се поносимо, те на тај начин отворити још једну страницу наше побратимске сарадње - нагласио је Ђаковић.

Град Иркутск налази се у јужном Сибиру, административни је центар Иркутске области, на само 60 километара од Бајкалског језера и једна је од најзнајнијих станица на Транссибирској жељезници која води од Москве преко Владивостока до Пекинга.

Од Москве је удаљен 5.125 километара жељезницом и један је од најважнијих градова у Сибиру.

Извор: СРНА