latinica  ћирилица
19/04/2017 |  08:01 | Аутор: РТРС

Потребно зближавање хришћана

Представници Епархије захумско-херцеговачке и приморске и Бискупије дубровачке истакли су на скупу у Требињу потребу за међусобним зближавањем хришћана.
Заједнички састанак Бискупије дубровачке и епархије-захумско херцеговачке  у Требињу - Фото: СРНА
Заједнички састанак Бискупије дубровачке и епархије-захумско херцеговачке у ТребињуФото: СРНА

Око 70 редовника и редовница Бискупије дубровачке, предвођених бискупом Матом Узинићем, боравило је у узвратној посјети Епархији, након првог дружења такве врсте, које је организовано у јануару прошле године у Дубровнику.

Припадници двије цркве оцијенили су да је начињен нови корак напријед на путу међусобног упознавања и продубљивања односа припадника двије цркве, који су успјешном сарадњом трасирала двојица архијереја.

Они су изразили наду да ће слични сусрети у будућности бити све чешћи, заједничке прославе празника све мање плод случајности, а све више резултат договора и растућег степена јединства.

Да је дружење које се догодио у данима када сви хришћани заједно прослављају празник Васкрсења Христовог, протекло у пријатној и пријатељској атмосфери потврдили су у својим обраћањима Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије и бискуп Мате Узинић.

На предавању "Мисија Цркве у 21. вијеку", чији је организатор Центар за филозофију и теологију у Требињу, Катарина Маглица, врховна главарица Сестара доминиканки конгрегације Светих Анђела Чувара, истакла је да је за успјешну мисију цркве неопходна реевангелизација мисионара, као и то да је мисија одговорност не само "професионалних" мисионара, већ свих хришћана.

У закључном дијелу свог излагања, Маглица је нагласила потребу за међусобним зближавањем међу хришћанима, наводе из Епархије.

Говорећи на предавању, асистент на Православном богословском факултету Универзитета у Београду Вукашин Милићевић упозорио је на опасност унутрашње секуларизације Цркве, односно њен заборав сопствених новозавјетних и есхатолошких основа.

Као посебно велики проблем навео је унутархришћанске подјеле које савременом свијету дјелују аутистично, те истакао да напор око успостављања јединства није нека успутна и небитна активност, већ насушна потреба хришћана како би црква успјела да преживи као заједница која је у стању да буде со земљи и преображава свијет.

Гости из Дубровачке бискупије заједно са монасима, монахињама, свештеницима и вјероучитељима из Требиња и Дубровника, предвођени владиком Григоријем посјетили су манастире Светих Апостола Петра и Павла, као и Тврдош након чега су приступили евхаристијском слављу у требињској Катедрали Рођења Блажене Дјевице Марије, које је предводио бискуп Узинић.

Дружење је настављено посјетом требињском Саборном храму, Музеју Херцеговине, те Херцеговачкој Грачаници - комплексу Црквина.

Извор: СРНА