latinica  ћирилица
19/04/2017 |  14:16 | Аутор: РТРС

Маринковић: Примјена адаптираног ССП-а - гробар домаћег аграра

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић каже да је у првом мјесецу примјене адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању /ССП/ БиХ са ЕУ увоз меса и хране већи за пет милиона КМ у односу на исти период прошле године, док је извоз смањен.
Стојан Маринковић - Фото: СРНА
Стојан МаринковићФото: СРНА

Маринковић истиче да то указује да је 1. фебруара, када је ступио на снагу адаптирани ССП, настављено урушавање пољопривредног сектора у Републици Српској и цијелој БиХ.

Он наводи да је у фебруару знатно повећање увоза меса и хране уопште, док је извоз пао, осим шећера, чији је извоз занемарљиво повећан, вјероватно због одобрених квота.

"Примјена адаптираног споразума биће гробар нашег аграра. Очекујемо да ће негативни ефекти бити видљивији за годину дана", рекао је Маринковић Срни.

Он каже да пољопривредна удружења стално апелују да надлежне институције БиХ да предузму мјере заштите домаће производње јер за то постоји механизам.

"Очигледно је да за то не постоји политичка воља, која се лако стиче када је у питању увођење нових намета, јер су лако договорили увођење акциза", рекао је Маринковић.

Умјесто да постичу производњу која би створила вишак вриједности, каже Маринковић, политичари се опредјељују за нова задужења и намете.

"Морамо да се надамо, али помало и губимо наду да ће наши политичари коначно схватити да је једини њихов и интерес БиХ да се заштите грађани и да почну да раде у интересу народа", рекао је Маринковић

Извор: СРНА