latinica  ћирилица
19/04/2017 |  14:22 ⇒ 17:04 | Аутор: РТРС

Салкић подржао Комарицу- позвао Хрвате на заједничку борбу за равноправност?!

Потпредсједник Републике Српске Рамиз Салкић подржава оцјене бањалучког бискупа Фрање Комарице о положају Хрвата и других несрба у Српској, а сматра непримјереним реаговање предсједника Републике Српске Милорада Додика у вези са тим питањем.
Потпредсједник Републике Српске Рамиз Салкић - Фото: СРНА
Потпредсједник Републике Српске Рамиз СалкићФото: СРНА

Салкић је навео да он већ дуже указује на тешко и неодрживо стање и положај Хрвата и Бошњака у Републици Српској.

Он сматра да постоје Бошњаци и Хрвати у Републици Српској у различитим сферама друштва који су спремни да, зарад личне користи, ћуте о свом тешком положају, саопштено је из кабинета потпредсједника Републике Српске.

Салкић каже да их је он позвао да се, зарад општег добра народа којем припадају, удруже у заједничкој борби за бољи положај свих грађана, а посебно Хрвата и Бошњака, као конститутивних народа у Српској.

"Права прилика за то су предстојеће измјене Изборног закона. Сви треба да се удружимо да се обезбиједи да Бошњаци и Хрвати бирају своје представнике у ентитетима. Тренутно Хрватима представнике у Народној скупштини Републике Српске бирају српске политичке партије, половину хрватских делегата у Вијећу народа Српске бирају српске политичке партије. Министри Бошњаци и Хрвати у Влади Српске именовани су вољом српских политичких партија и они заступају интересе партија и народа који их бирају, а не народа којем припадају, што би било нормално", тврди Салкић.

Он каже да треба обезбиједити да потпредсједнике Републике Српске бирају Бошњаци и Хрвати, а не грађани српске националности, какав је био случај са Хрватима.

"Треба се ујединити и борити за права наших грађана, да нам именовања и изборе наших представника не врши тренутно најбројнији народ у Републици Српској, чиме смо мајоризирани и дискриминисани", поручио је Салкић.

Уједињењем у борби, истакао је Салкић, може се постићи равноправност у свим институцијама у Српској, те додао да заједнички треба тражити већа овлаштења за Вијеће народа Републике Српске и потпредсједнике Српске, која треба подићи на ниво овлаштења у Федерацији БиХ.

"Због тога бискуп Комарица заслужује наше пуно поштовање и подршку у борби за истину и правду. Пуно би било лакше да имамо више оних који из Бањалуке шаљу глас истине. Овај ентитет има будућност само ако обезбиједи иста права и могућности за све грађане, без обзира како се зову и како се Богу моле", сматра Салкић.

Он је оцијенио да данашњи показатељи нису охрабрујући на овом путу "истинске равноправности за све грађане".

"Понашање предсједника Додика није примјерено и не доликује предсједнику. Према његовом мишљењу, сви ми који живимо у Републици Српској морамо мислити и причати како он жели. Такав однос према људским слободама и правима јасно показује какво он, у ствари, друштво жели", поручио је Салкић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је јуче отворено писмо бањалучком бискупу фрањи Комарици у којем му поручује да његове неистините изјаве не доприносе миру и суживоту и наглашава да се у Републици Српској поштују темељна људска права, односно људско достојанство и право сваког човјека на слободу и властити идентитет.

Додик је у писму подсјетио на чињеницу да бањалучки бискуп већ дуже даје недоличне изјаве на рачун Републике Српске, попут оне да је "у њој извршен геноцид над Хрватима", те нагласио да се "Комарица дубоко и авантуристички мијеша у политику и при том показује њено тотално непознавање, чиме не доприноси миру и повјерењу међу народима у Републици Српској".

Комарица је у ускршњем интервјуу за Агенцију "Анадолија" рекао да, ако би био као Република Српска, хрватски ентитет био би страшна срамота за Хрвате.

Извор: СРНА