latinica  ћирилица
19/04/2017 |  14:32 ⇒ 18:55 | Аутор: РТРС

Колегијум Представничког дома БиХ против захтјева СНСД-а за смјену Савјета министара

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић изјавио је данас у Сарајеву да Колегијум овог дома није уврстио у парламентарну процедуру захтјев Клуба посланика СНСД-а за смјену Савјета министра БиХ.
Представнички дом ПС БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом ПС БиХФото: РТРС

Он је навео да је Колегијуму стигао документ са шест потписа чланова Клуба СНСД-а поред којег је написано и седам имена чланова Клуба СДС-а, који нико од њих није написао јер се, према његовим ријечима, ради о чистом политикантству.

"Уколико желе да ураде нешто конкретно, а позивају се да су за смјену Савјета министара јер су прегласани министри из Републике Српске, ја их позивам да сутра заједно на сједници оборимо законе који су на такав начин уврштени у парламентарну процедуру. Заједно ћемо гласати против повећања цијена горива, односно акциза и на тај начин заштитити интегритет министара", рекао је Босић у обраћању новинарима.

Према његовим ријечима, захтјев Клуба посланика СНСД-а покушај је скретања пажње са стварних проблема.

"СНСД се понаша као џепарош који вас загрли једном руком, а другом руком вам ради у џепу", додао је Босић.

Када је ријеч о гласању о акцизама на сутрашњој сједници Представничког дома, Босић је рекао да је то и даље непознато.

"Не знамо да ли су обезбиједили завртањем руку понеког посланика да би им овај пут прошла хитна процедура", нагласио је Босић, наводећи да се све своди на то да се закони усвајају у хитној процедури како не би било амандмана.

Према његовим ријечима, питање акциза сувише је озбиљно да би било рјешавано на овај начин.

Он сматра да нема смисла да из акциза на гориво новац за изградњу ауто-путева, посебно не за планирани ауто-пут од Бањалуке до Сплита, издваја и неко ко никада неће користити те путеве.

"Остајемо при тврдњи да морамо ући у расправу. Бићемо против хитне процедуре, коју поново намеће Савјет министара прегласавањем српских министара", истакао је Босић, додавши да сет закона о акцизама захтијева велику расправу не само у парламенту него и шире јавности.

Босић је констатовао да парламентарна већина не функционише већ дуже времена, али да ће Савјет министара радити овако све док се не формира нека нова парламентарна већина која може изабрати нови Савјет министара.

"Уколико СНСД има нову парламентарну већину, немамо ништа против да нас обавијести и да се изабере нови Савјет министара", рекао је Босић, процијенивши да у наредном периоду БиХ чекају нове кризе, међу којима је криза због Изборног закона.

Извор: СРНА