latinica  ћирилица
19/04/2017 |  15:49 ⇒ 19:31 | Аутор: РТРС

Кошарац: СДС јединствен само у борби против институција и интереса Српске

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је данас у Сарајеву да СДС и даље води политику онемогућавања провођења Реформске агенде и тиме утиче на економску дестабилизацију Републике Српске.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Кошарац је оцијенио да је СДС нервозан јер је пропао још један њихов план да економски ослабе Републику Српску, истичући да је то стварни смисао њихове борбе против акциза, а не подршка пољопривредницима и борба за плави дизел, којег пољопривредници у Републици Српској годинама имају.

Он је рекао новинарима да је очекивао да ће СДС одбити да се придружи иницијативи за смјену Савјета министара БиХ коју је покренуо Клуб посланика СНСД-а.

- Очекивали смо да ће одбити. Знали смо да ће између понуђеног српског јединства с циљем одбране интереса Републике Српске у заједничким институцијама и коалиције с Бакиром Изетбеговићем изабрати коалицију с Бакиром. Они су и раније трчали Бакиру у загрљај, одбијајући позиве институција Републике Српске на договор о кључним политичким питањима од интереса за Републику Српску - рекао је Кошарац.

Кошарац је нагласио да је позив Клуба посланика СНСД-а био веома јасан - окупљање око једниственог политичког става, јер су увидјели веома јасну ситуацију да СДА понижава СДС и њихове министре.

Шеф Клуба СНСД-а је указао да је СНСД желио да заједно са СДС-ом нађе начина да се једноставно престане омогућавати људима из СДА, прије свега Бакиру Изетбеговићу и Денису Звиздићу, да се на такав начин играју са људима који долазе из Републике Српске.

- Али, било нам је потпуно јасно и очекивано да ће политика коју води Младен Босић и неки људи око њега поново одбити нашу иницијативу и даље ићи у загрљај Бакиру Изетбеговићу. Мислим да он нема апсолутно никакво право да нас позива на било какво заједничко дјеловање послије става да не желе да подрже нашу иницијативу да се покрене процедура за изгласавање неповјерења Савјету министара - истакао је Кошарац.

Подсјетивши да су предсједник Републике Српске Милорад Додик и руководство Српске позивали СДС да се у Бањалуци разговара о акцизама и сету закона из Реформске агенде, али да се они нису одазвали, Кошарац је рекао да му је сада непознаница непознаница одакле толико политичког кредибилитета и интегритета Младену Босића да он сад позива СНСД да нешто заједно ураде.

Он је додао да је СДС, одбијањем СНСД-ове иницијативе за смјену Савјета министара БиХ, доказао да нема намјеру да мијења своје политичке ставове који су доживјели пораз на протеклим локалним изборима.

- Могу да их прегласавају и понижавају до миле воље, али они ће дефинитивно, до краја овог мандата, остати марионете Бакира Изетбеговића. То је једина константа у њиховој политици. Ипак, убудуће би требало да се договоре ко је главни у тој причи јер се врло често дешава да министри говоре једно, посланици СДС-а друго, а /предсједник СДС-а Вукота/ Говедарица треће. Јединствени су само у борби против институција и интереса Републике Српске - оцијенио је Кошарац.

Он је нагласио да разумије и огромну нервозу коју показују челници СДС-а, након што су их њихови коалициони партнери из СДА понизили, изиграли и оставили на цједилу на питању усвајања пакета реформских закона у Савјету министара и парламенту БиХ.

Кошарац је упозорио да никада није био лошији положај Срба у институцијама БиХ, захваљујући управо политици коју води Младен Босић, додавши да је СНСД-у била потпуно логична чињеница да онемогући даљи развој таквих политика према представницима Републике Српске.

- Били смо свједоци ставова министара у Савјету министара БиХ да је сједница нелегална и да ова два дана од како смо покренули процедуру у складу са пословником нико од њих ништа није рекао. Да ли је ико чуо и једног министра из Савеза за промјене у Савјету министара да је у претходна два дана коментарисао да ли је легална сједница или не - упитао је Кошарац.

Он је рекао да сада сви ћуте о томе јер не желе да се на било који начин конфронтирају са Бакиром Изетбеговићем и Денисом Звиздићем, који су понизили и игнорисали ставове српских министара у Савјету министара БиХ.

- Сада је свима јасно да ти министри не представљају никога, осим саме себе, нити имају снагу да на било шта утичу. То је лоша ситуација за Републику Српску и смисао наше иницијативе за смјену Савјета министара био је да ту ситуацију и лошу политичку позицију Срба у заједничким институцијама покушамо да промијенимо - истакао је Кошарац.

Говорећи о телефонској ванредној сједници Савјета министара БиХ за коју су раније српски министри говорили да је нелегална, Кошарац је рекао да су министри Драган Мектић и Мирко Шаровић разиличито говорили о тој теми, истичући да су питање њене легалности требали да покрену делегати из реда СДС-а на сједници Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

Он је поручио да ће СНСД остати привржени својим политичким ставовима који су у складу са Уставом БиХ и фундаметнално ће се бавити заштитом интереса Републике Српске кроз дјелавање у институцијама БиХ.

Кошарац је додао да ће СНСД на сутрашњој сједнци Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ подржати Закон о акцизама из Реформске агенде по хитној процедури.

Извор: СРНА