latinica  ћирилица
19/04/2017 |  15:50 ⇒ 19:25 | Аутор: РТРС

Снијег у априлу створио колапс и задао невоље воћарима (ВИДЕО)

Снијег у априлу отежао је саобраћај на путевима у Републици Српској, али проузроковао и нестанке елекричне енергије. У неким крајевима сњежни покривач достигао је висину и до 30 центиметара.
Снијег на путу - Фото: РТВ Слобомир
Снијег на путуФото: РТВ Слобомир

Тежак и влажан снијег нанио је штету и на малињацима, купињацима и воћњацима.Узгајивачи страхују да би због ломљења младица и мраза род могао бити знатно умањен.

Прољећна сњежна непогода није заобишла ни имање Милана Гаговића из села Хандића код Фоче који на три плантаже од осам дунума узгаја малине. Иако су пратили упозорења метеоролога и били у приправности многе младице снијег је поломио. Дијелом је поломљена и противградна заштита.

- Нас је било десетак, моји укућани и комшије су прискочиле тако да смо нешто и одбранили, али је и страдало, каже Гаговић.

Снијег је велику штету нанио и на воћњацима и плантажама малине и купине и у Приједору, Теслићу, Братунцу и Сребреници.

Малинари истичу да су под тешким и влажним снијегом пуцале родне гранчице па се прибојавају да би приноси у малињацима могли бити преполовљени.

Воћари у наредна два дана страхују и од мраза. Бранко Лакета из Мркоњић Града успио је дио воћњака да спаси од ломљења под снијегом, али од мраза није.

- Предио горе на Балкани гдје сам ја, све је уништено до краја, напомиње Лакета.

У Удружењу воћара Српске истичу да немају систем за орошавање којим би заштитили воће од мраза. За оне који имају мање стабала спас је у утопљавању.

- Ми смо препуштени за сада сами себи гледаћмо за сада у небо и ако будемо имали среће да нешто остане да се воћарство у Српској не угаси истакао је Драган Дојчиновић предсједник Удружења воћара Републике Српске.

Под тежином снијега нису издржали ни електроводи у многим општинама.На Сокоцу гдје је пало 30 центиметара снијега без струје је било око 1.600 домаћинстава. Снијег је отежао и саобраћај. Путари апелују на возаче да на пут не крећу без зимске опреме.