latinica  ћирилица
19/04/2017 |  15:59 ⇒ 20/04/2017 | 07:22 | Аутор: РТРС

ПД ПС БиХ сутра о законима за наставак аранжмана са ММФ-ом

Захтјев Савјета министара БиХ за разматрање по хитном поступку четири законска приједлога чије усвајање представља услов за наставак кредитиног аранжмана са ММФ-ом на дневном је реду сутрашње сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.
Представнички дом ПС БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом ПС БиХФото: РТРС

Савјет министара утврдио је сет закона о акцизама и банкарству на ванредној телефонској сједници 6. априла, након чега су они по хитној процедури усвојени 7. априла у Дому народа.

Ријеч је о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ, Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода, Приједлогу закона о измјени Закона о систему индиректног опорезивања у БиХ, те Приједлогу закона о осигурању депозита у банкама БиХ, али да би ступили на снагу потребно је да их усвоји и Представнички дом.

Измјенама Закона о акцизама у БиХ акцизе за гориво повећавају се за 15 фенинга по литру, док се измјенама и допунама Закона о систему индиректног опорезивања и Закона о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода прописује да се приходи од повећаних акциза издвајају на намјенски подрачун за изградњу путева и ауто-путева.

Приједлогом закона о осигурању депозита у банкама БиХ предвиђа се могућност приступа реструктурисању банака и формира фонд за реструктурисање.

Према тексту предложеног закона, Агенција за осигурање депозита БиХ отвара рачун Фонда за осигурање депозита у Централној банци БиХ на који се депонују премије банака чланица.

Одредбама предложеног закона предвиђа се формирање контролног тијела које ће добити овлаштења да интервенише у ситуацијама кад нека банка пропадне или у неким другим ситуацијама кад је потребно интервенисати.

Законом је прописано да се начин праћења банака чланица врши у складу са стандардима квалитета који својом одлуком прописује Управни одбор Агенције.

На дневном реду је разматрање у другом читању Приједлога закона о допуни Закона о управи, чији је предлагач посланик СББ-а Дамир Арнаут.

Арнаут предлаже да се органи управе који не поступе по захтјеву Парламентарне скупштине БиХ, укључујући одговоре на питања посланика и делегата, новчано казне од 150 до 500 КМ.

Посланици би у другом читању требало да размотре и приједлог закона о измјени Закона о порезу на додату вриједност, којим се овај закон усклађује са Законом о царинској политици у БиХ у дијелу који се односи на ослобађање од плаћања увозних дажбина при увозу робе у царинско подручје БиХ.

Према Приједлогу закона о измјени закона о ПДВ-у, који је Савјет министара БиХ утврдио на приједлог Управног одбора Управе за индиректно опорезивање, плаћања ПДВ-а у износу од 17 одсто била би ослобођена роба која је ослобођена плаћања царине.

На дневном реду је и више извјештаја, међу којима и извјештај о раду правобранилаштва БиХ за прошлу годину, те извјештај Централне изборне комисије БиХ о спровођењу прошлогодишњих локалних избора. /крај/сс/аб

Џаферовић: Сутра дефинитвно о акцизама

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Шефик Џаферовић рекао је да је Проширени клегијум закључио да не мијења дневни ред сутрашње сједнице Представничког дома у односу на најављени.

"Сет закона о акцизама је нешто што је, према плану рада, предмет сутрашње редовне сједнице", изјавио је Џаферовић новинарима у Сарајеву и објаснио да ће се посланици прво изјаснити о захтјеву за разматрање по хитном поступку сета закона о акцизама, а потом и о предложеним законима.

Он је изразио наду да ће Представнички дом сутра подржати да по хитном поступку буде разматран сет закона о акцизама.

Клуб посланика СДА у Представничком дому Парламентарне скупштине одржаће данас у 15.00 часова састанак, којем ће присуствовати и предсједник странке Бакир Изетбеговић.

Изетбеговић: Осам посланика СДА подржаће сет закона о акцизама

Лидер СДА Бакир Изетбеговић изјавио је данас у Сарајеву, након консултација у Клубу посланика те странке у Представничком дому парламента БиХ, да ће сутра седам или осам посланика подржати сет закона о акцизама.

"Ту су и закључци који требају олакшати примјену акциза, посебно за пољопривреднике и надам се да ће и они бити усвојени, те да ће се БиХ наћи у ситуацији да повуче скоро милијарду КМ кредита, чиме ће бити омогућено да се настави изградња 79 километара ауто-пута", рекао је Изетбеговић новинарима.

Он је истакао да је још битнија чињеница да ће на стотину мјеста широм БиХ бити грађене и обилазнице, треће траке, тунели, што ће олакшати кретање на магистралним путевима и цестама.

Изетбеговић није желио да наведе ко ће од посланика СДА гласати за сет закона о акцизама.

Посланик СДА Садик Ахметовић изјавио је Срни да ће сутра одлучити како ће гласати о сету закона који су потребни за наставак аранжмана са Међународним монетарним фондом.

Захтјев Савјета министара БиХ за разматрање по хитном поступку четири законска приједлога чије усвајање представља услов за наставак кредитиног аранжмана са ММФ-ом на дневном је реду сутрашње сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Извор: СРНА