latinica  ћирилица
19/04/2017 |  16:15 ⇒ 18:14 | Аутор: РТРС

За ревитализацију агрегата ХЕ на Требишњици 10 милиона евра

За ревитализацију агрегата Хидроелектрана на Требишњици планирано је улагање око 10 милиона евра, како би се продужио животни вијек овог система који је у погону већ 50 година, рекао је извршни директор за производњу и техничке послове у ХЕТ-у Илија Таминџија.
Илија Таминџија - Фото: СРНА
Илија ТаминџијаФото: СРНА

Таминџија је навео да су у склопу ревитализације планирани захвати на турбини и генератору, чиме ће бити повећана његова снага до 10 одсто, уз најмањи постојећи коефицијент искориштења.

Што се тиче планираних средстава за ове радове - 60 одсто биће обезбијеђено из кредитних средстава, 40 одсто су средства донатора, док ће ХЕТ учествовати са око 1.120.000 евра властитих средстава.

У оквиру "Фазе четири" планирана је ревитализација два агрегата, док је у склопу "Фазе три" планирана ревитализација једног агрегата.

С обзиром да је ХЕТ у функцији већ 50 година, при крају животног вијека су и Управна зграда, обални зидови и други пратећи објекти тако да је планирана комплетна реконструкција са надоградњом.

Таминџија је навео да ће се радити нова фасада, замјена отвора, систем гријања-хлађења и комплетно околно уређење објеката.

Расписана су три тендера - за учвршћивање обала и обалних зидова, за околно уређење и отворе, те за надоградњу и фасаду, а предвиђено је да радови буду завршени до краја грађевинског сезоне.

Говорећи о производним резултатима, Таминџија је напоменуо да је акумулација 10 метара испод плана, те да се лоша хидрологија из 2016. године пренијела на тромјесечје 2017. године, па се ради у неповољним условима.

"Због таквог стања у акумулацији, ХЕТ-у се не исплати производити, већ само за домаће потребе", навео је Таминџија и додао да је производња на нивоу 50 одсто од плана за први квартал.

Извор: Срна