latinica  ћирилица
19/04/2017 |  19:02 ⇒ 20:51 | Аутор: РТРС

СДС против смјене СМ; Кошарац: СДС јединствен само у борби против интереса Српске (ВИДЕО)

СДС је одбио да се придружи СНСД-овој иницијативи за смјену Савјета министара, потврђено је пред сутрашњу сједницу Представничког дома, на којој ће главна тема бити акцизе.
Сарајево-зграда Савјета министара - Фото: РТРС
Сарајево-зграда Савјета министараФото: РТРС

У СНСД-у истичу – знали смо да ће између понуђеног српског јединства у заједничким институцијама, и коалиције са Бакиром Изетбеговићем, изабрати коалицију.

На приједлог документа о неповјерењу Савјету министара са потписима шест посланика СНСД-а није се потписао нико од седам чланова клуба СДС-а. Сматрају, како кажу, да је ријеч о политикантству.

- Уколико желе да ураде нешто конкретно, а позивају се да су за смјену Савјета министара зато што су прегласани министри из Републике Српске, ево ја их позивам да сутра на сједници заједно оборимо законе који су на такав начин уврштени у парламентарну процедуру, каже Младен Босић, замјеник предсједавајућег Представничког дома ПС БиХ (СДС).

За СНСД одбијање СДС-а није изненађење. Између српског јединства и коалиције са Бакиром Изетбеговићем, истичу, изабрали су Бакира. Сташа Кошарац каже да разумије и огромну нервозу челника СДС-а, након што су их партнери из СДА изиграли на питању усвајања реформских закона, јер је пропао још један њихов план да економски ослабе Српску. А то је, тврди, стварни смисао СДС-ове борбе против акциза.

- Било је потпуно јасно и очекивано да ће поново политика коју води Младен Босић и неки други око њега одбити нашу иницијативу и даље ићи у загрљај Бакира Изетбеговића. Још једанпут апелујемо и желимо да јасно кажемо јавности да никада није био лошији положај Срба у институцијама БиХ какав је данас, истиче Сташа Кошарац, предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

Колегијум је одбио и иницијативу СНСД-а да се сутра расправља о смјени предсједавајућег Дома Шефика Џаферовића, због његове ратне прошлости. О овоме Џаферовић новинарима није говорио, али јесте потврдио да ће се сет закона о акцизама на сутрашњој сједници сигурно наћи.

- Изјашњаваћемо се прије свега о хитној процедури, а након тога о законима, ја очекујем да закони сутра буду усвојени, истиче Џаферовић.

Томе у прилог иде и изјава његовог страначког шефа Изетбеговића да ће седам или осам посланика СДА гласати за акцизе. Без обзира на исход, извјесно је да се са акцизама, које су унијеле раскол у власт на бх нивоу, неће завршити врели политички период за ту исту коалицију, али на хрватско-бошњачкој релацији. Наиме, до краја седмице у процедури ће се наћи приједлог измјена Изборног закона ХНС-а, којем се већ у најави СДА оштро противи.

- Уколико неко мисли да он може одређивати ко ће бити, како би се изразио, неки халал Хрвати или халал Срби који ће их представљати по вољи политичког Сарајева, то једноставно неће моћи, каже Марио Караматић, делегат у Дому народа ПС БиХ.

Уколико ове измјене не прођу требало би да се очекују и акције и реакције, што ће додатно закомпликовати ионако компликовану ситуацију, закључује Караматић, који је раније изјавио – без измјена Изборног закона неће бити ни Савјета министара БиХ.