latinica  ћирилица
20/04/2017 |  07:34 ⇒ 19:45 | Аутор: РТРС

Суђење у предмету "Милан Нинковић и други" одгођено за 16. мај

Суђење у предмету "Милан Нинковић и други" одгођено је за 16. мај јер одбрана трећеоптуженог Андрије Бјелошевића није доставила тужиоцу и осталим браниоцима оптужених документа која је данас намјеравала да предочи свједоку Обрену Петровићу.
Обрен Петровић - Фото: РТРС
Обрен ПетровићФото: РТРС

Бјелошевићев бранилац Миодраг Стојановић објаснио је Суду да, због свакодневног прибављања нових докумената из различитих извора - Центра за истраживање рата и ратних злочина у Бањалуци, архива Министарства унутрашњих послова Републике Српске и тужилачких докумената која до сада нису кориштена, нису стигли да обиман материјал копирају и доставе колегама.

"Огроман је број докумената, чак 110, а ми са оваквим ресурсима физички нисмо могли то све копирати три пута и доставити свим одбранама. Јесмо навели да ћемо та документа користити, али нисмо физички доставили, што је наш пропуст", објаснио је Стојановић.

Констатујући да је овај технички проблем узроковала Бјелошевићева одбрана, Судско вијеће је закључило да би данашње саслушање свједока Обрена Петровића протекло у неравноправном поступку, због чега је одгодило претрес.

Предсједавајући Судског вијећа Даворин Јукић апеловао је да браниоци међусобно сарађују како би се овај судски поступак што прије завршио, прије свега имајући у виду лоше здравствено стање првооптуженог Милана Нинковића.

Милан Нинковић, Борислав Паравац, Андрија Бјелошевић и Милан Савић оптужени су да су од почетка маја 1992. до краја 1993. године учествовали у удруженом злочиначком подухвату усмјереном против цивилног бошњачког и хрватског становништва.

Извор: СРНА