latinica  ћирилица
20/04/2017 |  08:24 ⇒ 08:32 | Аутор: РТРС

Баштинац: Велике предности мини хидроелектрана

Помоћник министра за енрегетику у Министарству индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Милан Баштинац рекао је да у Српској има 16 изграђених малих хидроелектрана, осам или девет је у поступку израде односно добијања грађевинске дозволе, док је за још неколико у току израда документације и студије изводљивости.
Милан Баштинац (фото:.atvbl.com) -
Милан Баштинац (фото:.atvbl.com)

Баштинац је нагласио да се од 2006. године воде интензивне активности на изградњи малих хидроелектрана с обзиром на велики значај који оне имају.

"Предност малих хидроелектрана, прије свега, је у производњи електричне енергије. Већ сада у овој фази имамо одређене вишкове електричне енергије. Око 25 одсто производње је вишак који пласирамо на инострано тржиште, а у будућности, у догледно вријеме тај проценат ће бити све мањи и мањи како се буде развијала наша индустрија која ће користити те вишкове електричне енергије", истакао је Баштинац.

Он је додао да изградња малих хидроелектрана позитивно утиче на развој индустрије и предузетништва у Српској, као и на развој локалне заједнице на чијем простору се налази.

Према његовим ријечима, мале хидроелектране имају велики значај и у одбрани од поплава, јер фиксирање обале ријека доприноси спречавању преливања воде из корита на околна земљишта.

Он је одбацио тврдње појединих представника опозиције, удружења и невладиних организација за заштиту природе да се изградњом мини хидроелектрана уништавају природа и природна богатства.

Подсјетивши да Република Српска, према уговору о оснивању енергетске заједнице, има обавезу да до 2020. године субвенционише изградњу малих хидроелектрана, Баштинац је за Телевизију К3 рекао и да се изгради још десетак објеката, колико је планирано, то би било минимално нарушавање природе у Српској и скоро безначајно.

Он је нагласио да су активности ресорног министарства веома интензивне, наводећи да су отворена два пројекта вјетропарка у источном дијелу Српске по 50 мегавата, а издате су и концесије за соларне електране које су базиране у јужном дијелу Републике.

"У свим тим пројектима настојимо до краја да испоштујемо све законске процедуре и све параметре како би еколошке штете биле минималне.

У складу са процедурама додјеле саме концесије, ми из Министарства упућујемо понуду локалној заједници на разматрање, а она локалном парламенту који одобрава или не одобрава одређени пројекат од чега зависи даља процедура", рекао је Баштинац, додавши да се ниједна концесија није додијелила без дозволе локалне заједнице.

Извор: СРНА