latinica  ћирилица
20/04/2017 |  09:32 | Аутор: РТРС

Рачић: Јачати предузетнички дух и боље користити ресурсе

Републици Српској је за развој потребно боље коришћење властитих ресурса, ефикасније управљање јавним средствима и предузећима, као и стварање и јачање предузетничког духа, рекао је Срни предсједник Скупштине удружења економиста Српске "СВОТ" Горан Рачић.
Горан Рачић (фото:ekapija.com) -
Горан Рачић (фото:ekapija.com)

Рачић је изразио наду да ће закључци са другог скупа "Јахорина економски форум 2017", који ће бити одржан 27. и 28. априла под покровитељством предсједника Српске Милорада Додика и чија је главна тема "Развојне шансе малих економија", бити подлога за извршну власт до краја ове, као и за наредну пословну годину.

Рачић, који је и предсједник Организационог одбора овог пословног скупа, оцијенио је да је предузетнички дух на веома ниском нивоу у односу на земље ЕУ.

"Више нико од младих који завршавају факултете нема амбиције да покрене приватни бизнис. Сви би да се окрену јавној управи. С друге стране, истраживања у неким земљама ЕУ показују да 65 одсто младих, по завршетку факултета, машта о приватном бизнису", навео је Рачић.

Говорећи о изазовима са којима се суочавају мале економије, Рачић је нагласио да Српска у средње школе мора увести одређене предмете и занимања који ће развијати предузетнички дух, с обзиром на то да је привредна активност у Српској на веома ниском нивоу.

"Имамо 9.500 привредних друштава, што је јако мало у односу на окружење. То доноси велику дозу забринутости, због чега морамо стварати климу повољну за јачање домаћег бизниса и привредних активности. А када их јачамо, то ће бити добар знак и страним инвеститорима да улажу на једном таквом тржишту", рекао је Рачић.

Он је најавио да ће на овогодишњем "Јахорина економском форуму" бити готово 400 учесника, међу којима је већи број предавача, те од 70 до 80 домаћих и страних панелиста.

"Очекујемо велики одзив домаће и међународне стручне јавности. Прошлогодишњи форум је био веома значајан када је ријеч о отвореним темама, а ове године се очекује још значајније учешће, посебно пословне заједнице, због чега смо предвидјели и панеле са актуелним темама у грађевинарству, енергетици и дрвопреради", навео је Рачић.

Он је додао да ће на форуму бити отворено и питање стања и перспектива тржишта рада са аспекта Реформске агенде и захтјева пословне заједнице.

"Циљ је да се политика подстицаја запошљавања из основе мијења да би била у функцији развоја привреде", истакао је Рачић.

Ове године се у раду Форума, осим предсједника Српске Милорада Додика и премијера Жељке Цвијановић, очекује учешће хрватског члана Предсједништва БиХ Драгана Човића, предсједника Савеза економиста Србије Александра Влаховића и предсједника Хрватског друштва економиста Љубе Јурчића.

Очекује се и долазак шефа делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунара Вигемарка, амбасадора Кине у БиХ Чен Бо, као и многобројних министара Владе Српске, Савјета министара БиХ, Владе Федерације БиХ, представника других значајних институција, компанија и банака.

На скупу на Јахорини најављено је учешће еминентних страних и домаћих предавача из области економије, политике и пословног свијета, који ће расправљати о потенцијалима електроенергетског сектора, односу традиционалних и савремених индустрија, недостатку квалификоване радне снаге, приступу савременим изворима финансирања, проблему одласка младих из земље и другим темама.

Организатор "Јахорина економског форума" је Удружење економиста Српске "СВОТ" чији је циљ да овај дводневни пословни скуп постане традиционално окупљање домаће и међународне стручне јавности из области економије и привреде, те мјесто на којем ће са представницима власти бити отворено разговарано о свим важним питањима за привредни систем.

Извор: СРНА