latinica  ћирилица
20/04/2017 |  09:37 | Аутор: РТРС

Могерини: Британија губи више него ЕУ

Велика Британија ће "Брегзитом" изгубити више него ЕУ, изјавила је шеф спољне политике ЕУ Федерика Могерини током посјете Пекингу.
Федерика Могерини (Фото:Tanjug, AP/Yves Logghe) -
Федерика Могерини (Фото:Tanjug, AP/Yves Logghe)

Могеринијева је нагласила да ће преговори са Британијом бити тешки и да ће ЕУ изгубити важну чланицу, преноси "Дејли стар".

"Све земље чланице су једнако важне за ЕУ, јер свака земља може да допринесе политици на неком пољу више него друге. Али ипак мислим да ће Британци изгубити више од нас", рекла је Могеринијева.

Британски премијер Тереза Меј званично је покренула процес изласка Велике Британије из ЕУ прошлог мјесеца. Преговори ће почети у јуну, након ванредних општих избора у овој земљи, који су планирани за 8. јун.

"У нашим споразумима јасно је да то траје двије године и само двије године од када процес почне, а то је било у марту ове године. То се не може одгодити. Не очекујем да ће процес бити бржи", рекла је Могеринијева.

Кина је изразила забринутост збпг процеса "Брегзита" јер страхује од нестабилности европског блока, који је највећи трговински партнер ове земље.

"ЕУ ће, чак и када Британија буде отишла, и даље бити прво свјетско тржиште и друга највећа економија у свијету", нагласила је Могеринијева.

Она је додала да је од партнера ЕУ, укључујући Кину, добила поруку да је Унија неопходна и да је незамјењив партнер у данашњем свијету.

Извор: СРНА