latinica  ћирилица
20/04/2017 |  09:40 ⇒ 21/04/2017 | 07:47 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Захвалност Русији и Свјетском јеврејском конгресу на подршци Српској (ВИДЕО, ФОТО)

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је у Њујорку са вршиоцем дужности сталног представника Руске Федерације у Уједињеним нацијама Петром Иљичевим о актуелној политичкој и економској ситуацији у Републици Српској, БиХ и региону, те дешавањима на међународној сцени у свјетлу безбједносних изазова.
Цвијановић са руским представником УН (Извор Владе РС) -
Цвијановић са руским представником УН (Извор Владе РС)

Цвијановићева је изразила посебну захвалност на могућности да се на сједницама Савјета безбједности Уједињених нација приликом расправа о БиХ, посредством представника Руске Федерације чују и аутентични ставови Републике Српске, као и на великом нивоу политичког разумијевања за дејтонску позицију БиХ и Републике Српске.

Предсједница Владе је нагласила да су традиционално добри односи Републике Српске и Руске Федерације прави примјер партнерства у којем нема политичких условљавања и гдје је отворен простор за економску сарадњу, истакавши да је Русија велики пријатељ српском народу са којим дијели многе вриједности и са којим је у многим искушењима била на истој страни.

Изразивши захвалност због одлуке Руске Федерацијeу вези са исплатом клириншког дуга у новцу, Цвијановићева је током састанка у Њујорку упознала Иљичева и са садржином новог извјештаја Републике Српске Савјету безбједности УН који ће ускоро бити упућен на адресе свих релевантних субјеката.

Премијерка Српске је још једном изразила саучешће поводом смрти амбасадора Виталија Чуркина са којим су представници Републике Српске имали изузетну сарадњу.

Цвијановић са руским представником УН

На састанку је оцијењено да је досадашња сарадња између Републике Српске и Руске Федерације изузетно добра, те да је и у будућности треба јачати у свим правцима. Размијењена су мишљења и о безбједносној ситуацији на глобалном нивоу, те истакнуто да је за успјешну борбу против тероризма неопходно међународно повезивање полицијских институција, размјена информација и искустава које представљају узајамни интерес, те заједничка сарадња свих прогресивних снага на сузбијању безбједносних пријетњи.

Цвијановићева је Иљичеву уручила плакету Владе Републике Српске, у знак захвалности за подршку коју Руска Федерација пружа Републици Српској у очувању њеног међународног положаја.

Цвијановићева захвалила Свјетском јеврејском конгресу на подршци Српској

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, током боравка у Сједињеним Америчким Државама, састала се у Њујорку са извршним директором Свјетског јеврејског конгреса Робертом Сингером.

На састанку је разговарано о актуелној политичкој, економској и безбједноснојситуацији у Републици Српској и БиХ, као и могућностима за јачање сарадње са Свјетским јеврејским конгресом, те унапређењу институционалних односа Републике Српске и државе Израел.

Цвијановићева је истакла да се све земље региона, па тако и Република Српска, суочавају са одређеним изазовима у многим областима, али да су, упркос томе, институције Српске стабилне и извршавају своју улогу.

Нагласила је да су владавина права, добро управљање и јачање привреде стални приоритети за Републику Српску, истакавши да су борба против тероризма и других безбједносних пријетњи у фокусу рада Владе Српске.

Цвијановићева са директор Свјетског јеврејског конгреса (Фото: РТРС)

Предсједница Владе је захвалила на подршци коју је Свјетски јеврејски конгрес у САД пружио Републици Српској претходних година, те нагласила да српски и јеврејски народ дијеле дугу историју страдања, те да их спајају дубоке и нераскидиве везе.

Саговорници су размијенили мишљење и о положају јеврејске заједнице у Републици Српској, те изразили задовољство што се у Републици Српској обнавља јеврејски духовни живот и активно ради на изради пројеката у циљу очувања њихове културе и традиције.

Свјетски јеврејски конгрес је међународна организација која представља јеврејске заједнице и организације из више од стотину земаља широм свијета, а кроз своје дјеловање сарађује са владама и различитим међународним организацијама у циљу промовисања идеје дијалога и сарадње међу народима.

Роберт Сингер, који је годинама радио на високим позицијама у Кабинету израелског премијера, за извршног директора Свјетског јеврејског конгреса именован је 2013. године.

Састанку је присуствовао и Ернест Херзог, представник Свјетског јеврејског конгреса у Хрватској.

Предсједница Владе Републике Српске у посјети је Сједињеним Америчким Државама, гдје ће учествовати на прољећној Скупштини Свјетске банке и Међународног монетарног фонда.

Са представницима међународних финансијских институција разговараће о реализацији кредитних аранжмана, а састанцима ће присуствовати и министар финансија Зоран Тегелтија.

Премијерка Српске ће разговарати и са извршним директором Конференције предсједника главних јеврејских организација у САД Малколмом Хенлејном.

Послије Њујорка, премијерка Српске путује у Вашингтон, гдје ће учествовати на прољећној Скупштини Свјетске банке и ММФ-а.