latinica  ћирилица
20/04/2017 |  11:51 ⇒ 13:29 | Аутор: РТРС

Представљен "Водич за извоз воћа и поврћа у ЕУ"

БиХ сваке године евидентира пораст извоза воћа и поврћа, а просјечна годишња стопа раста у протеклих осам година износи 24 одсто, а поврћа шест одсто, наводи се у "Водичу за извоз воћа и поврћа у ЕУ", који су сачинила ентитетска ресорна министарстава.
Зоран Малетић и Нијаз Брковић - Фото: СРНА
Зоран Малетић и Нијаз БрковићФото: СРНА

Циљ овог Водича је свеобухватно информисање потенцијалних извозника о пословним приликама у сектору воћа и поврћа, појашњењима везаним за захтјеве ЕУ у погледу стандарда о сигурности хране и заштите потрошача, максималним количинама остатака (резидуа) пестицида и контаминаната који се могу наћи у/и на храни, те осталим нормативима које извозник мора испоштовати уколико жели пласирати робу на тржиште ЕУ.

Водич ће бити јавно доступан на интернет страницама оба министарства и то:

http://www.fmpvs.gov.ba/upload_files/1489996042-VODICZAIZVOZVOCAIPOVRCALATWEB.pdf

http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mps/Documents/VODIC%20ZA%20IZVOZ%20VOCA%20I%20POVRCA%20CIR%20WEB.pdf

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Зоран Малетић рекао је да се од воћа највише извози малина, јагода и шљива, а од повраћа краставац корнишон, паприка и купус.

Он је додао да је ова публикација, прије свега, намијењен потенцијалним извозницима, те да је значајан имајући у виду да се потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању тржиште ЕУ отворило за домаће произвођаче.

Помоћник министра пољопривреде, водопривреде и шумарства Федерације БиХ Нијаз Брковић навео је да "Водич" садржи процедуре за извоз воћа и поврћа у ЕУ, потребну документацију /трговачку, транспортну и царинску/, анализе рада лабораторија у БиХ, стандарде и остало.

Он сматра да ће ова публикација бити од великог значаја за пољопривреднике, чија ће производња расти и извоз се повећавати.

"Водич" је резултат сарадње два министарства уз помоћ Пројекта унапређења пословне климе и приступа тржишту, који спроводи Групација Свјетске банке у партнерству са Амбасадом Велике Британије у БиХ.

На конференцији за новинаре у Бањалуци најављено је да ће у наредном периоду воћарима у Српској бити исплаћена прошлогодишња штета од мраза.

Извор: РТРС/СРНА