latinica  ћирилица
20/04/2017 |  12:07 ⇒ 13:46 | Аутор: РТРС

Пале: Васкршњи пријем код владике Григорија (ВИДЕО)

Окупили су се добри људи у доброј кући, задужбини честите српске породице Цековића из Сарајева, поручио је администратор Митрополије дабробосанске, епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије. Са васкршњег пријема на Палама владика Григорије позивао је присутне представнике културног јавног и политичког живота на саборство и да не занемаре чињеницу да су у Сарајево генерације наших предака уткале своје животе.
Васкршњи пријем код владике Григорија - Фото: РТРС
Васкршњи пријем код владике ГригоријаФото: РТРС

Породица Цековић симбол је српског страдања, трагедије, српског егзодуса из Сарајева и зато сам вас овдје симболично окупио, поручио је владика Григорије. Додао је да на тај начин показујемо да се ми не само у рату, него и у миру морамо склањати на Пале.

"Уколико би неко хтио избрисати пола историје Сарајева, то би значило брисање постојања Срба у Сарајеву. Нећемо моћи само да се позивамо на историју, важно је да будемо сабрани и да једни друге гледамо као вјечнога брата", рекао је владика Григорије.

На блискост два православна народа и њихове традиције и обичаја, као и на важност хришћанског јединства указао је и амбасадор Грчке у БиХ.

Георгијус Илиопулус, амбасадор Грчке у БиХ истакао је да је најважније што ми као хришћани никада не славимо сами већ славу износимо кроз заједништво.

Паљани као и становници Источног Сарајева с поносом гледају на задужбину породице Цековић, у нади да ће и остати центар саборовања.

Ненад Вуковић, градоначелник Источног Сарајева, исказао је задовољство што изражавамо саборност и додао да се поставља задатак да његујемо оно што су оставили Цековићи.

Бошко Југовић, начелник општине Пале, нагласио је да је указана јединствена прилика да у кући која представља завјет обнове се дружења и нађу заједнички интереси.

Цековића кућа, легат Милојке Цековић Српској, православној цркви од недавно је по препоруци владике Григорија отворила своја врата за свакодневне посјете и дружења.

Галеријски простори оплемењују сталне поставке умјетничких дјела насталих на паљанској ликовној колонији.