latinica  ћирилица
20/04/2017 |  12:19 ⇒ 12:51 | Аутор: РТРС

Радојичић - Бивас: Могућност проширења дугогодишње сарадње

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић разговарао је данас са градоначелником израелског града Модина Хаимом Бивасом о могућностима проширења седмогодишње добре сарадње ова два пријатељска града.
Игор Радојичић и Хаим Бивас - Фото: СРНА
Игор Радојичић и Хаим БивасФото: СРНА

Радојичић је рекао да је Модин нови и модеран град, који се убрзано развија као "паметан град" и чија се искуства могу примијенити и у Бањалуци.

"Могућности сарадње појављују се у више области, јер постоје израелске компаније које су изразиле интерес за улагање током моје недавне посјете Израелу. Сарадња се већ одвија у областима културе и спорта", рекао је Радојичић новинарима након састанка.

Он је додао да ће Бањалука истрајати на размјени средњошколаца и студената, који редовно посјећују Израел.

"Не смијемо заборавити чињеницу да смо сваке године заједно на комеморацији жртвама логора Јасеновац у Доњој Градини, односно да дијелимо заједничка тешка сјећања на вријеме страдања у Другом свјетском рату", напоменуо је Радојичић.

Бивас је рекао да Модин има сарадњу са многим градовима у свијету, али да је сарадња са Бањалуком далеко најбоља и најплоднија.

Он је подсјетио да је пријатељство градова Модин и Бањалуке започело прије седам година, као и да је делегација Бањалуке прије два мјесеца учествовала на Конференцији локалних управа државе Израел у Модину.

"Желимо да проширимо нашу сарадњу, нарочито у области туризма, јер народ Израела много путује и једна од дестинација са којом желимо да упознамо наш народ је и Бањалука и овај предиван крај", рекао је Бивас.

Осим тога, каже Бивас, циљ је да доведемо што више израелских компанија.

"Настојаћемо да још више проширимо и учврстимо везе које већ постоје, а жеља нам је да што више побољшамо размјену студената и спортиста Израела и Бањалуке", рекао је Бивас.

Бивас предводи вишечлану делегацију Модина која је допутовала у Бањалуку поводом обиљежавања Дана града.

Извор: СРНА