latinica  ћирилица
20/04/2017 |  13:10 ⇒ 13:28 | Аутор: РТРС

Бањалука: Отворена изложба "Бањалучки љекари у Краљевини Југославији"

У бањалучком Банском двору отворена је изложба "Бањалучки љекари у Краљевини Југославији". Изложбу је отворио градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.
Бањалука: Изложба - Фото: РТРС
Бањалука: ИзложбаФото: РТРС

Уз изложбу је издата и монографија. Изложбу је приредио Архив Републике Српске, а она је дио манифестација које се приређују поводом дана Града- 22. априла.

- Изложба обухвата период дуг 150 година и представља пресјек слике Града из времена између два свјетска рата. У Бањалуци је отворен низ изложби које нуде вјеран приказ историјских догађаја, али и садашњости - истакао је Радојичић.

Аутори су понудили причу о 110 љекара из времена Краљевине Југославије и њоме су обухваћени сви љекари из тог периода. Изложба говори о њиховим школовањима на европским универзитетима, са којих су у Бањалуку доносили најсавременија знања из тог периода.

Отварању изложбе присуствовао је и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић.

Данас се навршава и 64 године Архива Српске, који је почео као мали градски архив, али је временом постао највећи регионални архив на подручју бивше Југославије, да би са стварањем Српске постао Архив Републике Српске.

Директор Архива Бојан Стојнић честитао је Дан Архива и Дан града и градоначелнику Бањалуке уручио Повељу града Бањалука из 1494. године.